vestnik

Na Dolnji Bistrici še naprej zaskrbljujoče stanje, razmišljajo o prekopu vozišča, kar pa bi vas odrezalo od sveta

Vestnik.si, 6. 8. 2023
Jure Zauneker
poplave 2023
Aktualno

V vasi na lastno željo ostala petina do četrtina prebivalcev

Jutro na Dolnji Bistrici razkriva stanje po poplavah. Kot je povedal vodja intervencije Miroslav Vuk, je stanje še naprej zaskrbljujoče. "Zajezovanje odprtine, ki je nastala v nasipu, napreduje zelo počasi, ker je zaradi njene velikosti treba pripeljati ogromno betonskih blokov, skrbi pa nas že sam prevoz oziroma dostop, ker je teren zelo zmehčan. Nekaj smo že dosegli, približno ena tretjina je zajezena, se pa bojimo, da ne bi voda nasipa predrla še na drugih mestih. Z nasipom je vsako uro slabše, ker je prepojen z vodo," je povedal. 

Zaprosili so tudi za helikopter, ki bi jim pomagal namestiti betonske bloke, več informacij v zvezi s tem sledi.

poplave-2023
Jure Zauneker
poplave 2023

Včeraj so iz vasi evakuirali večino ljudi, ostala je kakšna petina ali četrtina prebivalcev, to so večinoma starejši, ki so se odločili ostati na lastno željo. "Tudi danes bomo nadaljevali z vsemi aktivnostmi okrog oskrbe s hrano, trgovina je zaenkrat odprta, pitna voda ni problem. Zaenkrat torej ni težav z oskrbo. So pa med tistimi, ki so ostali v vasi, vsi pokretni, imeli smo le dva pacienta, ki smo ju prepeljali v regijsko bolnišnico," je še povedal Vuk. 

poplave-2023
Jure Zauneker
poplave 2023

Rešitev morda prekop na vozišču

Na lokaciji so predstavniki lokalnih oblasti, tudi županja Črenšovec Vera Markoja, Martin Smodiš iz civilne zaščite, gasilski regijski poveljnik Dušan Utroša ter pristojne službe, ki iščejo rešitev. Med drugim kot rešitev omenjajo odstranitev asfalta in ceste, da bi voda, ki je že vzporedno s cesto, lažje odtekla. To bi pomenilo, da bi bila Dolnja Bistrica odrezana od sveta. Cesta je sicer zaprta za promet.

poplave-2023
Jure Zauneker
poplave 2023

poplave dolnja-bistrica nasip evakuacija