vestnik

Na eni od prleških cest drugačni usmerjevalni stebrički. Kaj je njihova posebnost?

I. B., 9. 11. 2023
Ines Baler
Pasivno varni stebrički so lahko beli ali rumeni.
Aktualno

Nekateri so beli, drugi rumeni.

Ob cesti med Križevci in Ljutomerom lahko vozniki opazijo drugačne usmerjevalne stebričke, kot smo jih vajeni. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je pojasnila, da je cesta Križevci–Ljutomer na podlagi različnih kriterijev definirana kot motoristična cesta, zato so bili postavljeni pasivno varni stebrički za vodenje motoristov skozi ovinke. Večina jih je belih, nekaj pa rumenih. 



»Namen pasivnih varnih stebričkov bele barve je izboljšanje vodenja skozi nepregledne ovinke v daljših in S krivinah oziroma krivinah, kjer voznik ne more predhodno oceniti poteka ceste in lahko pride do presenečenj. Medtem so rumeni pasivni varni stebrički namenjeni označevanju slabše zaznavnih priključkov, da voznika opozorijo na potencialno nevarnost vključevanja vozil s stranske na glavno cesto,« so opisali. Dodali so, da je kot nadgradnja pasivno varnih stebričkov za ostrejše krivine možna tudi uporaba obojestranskih znakov na stebričkih. Znaki z rdečo puščico so tako preprosto nameščeni na vrh stebričkov, zaradi lahke plastične zasnove pa ne stebriček ne znak ne pomenita toge ovire oziroma nevarnosti, če motorist trči vanjo. 

križevci-ljutomer, cesta, stebrički
Ines Baler
Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je pojasnila, da je cesta Križevci–Ljutomer na podlagi različnih kriterijev definirana kot motoristična cesta, zato so bili postavljeni pasivno varni stebrički za vodenje motoristov skozi ovinke.


Prvi tovrstni usmerjevalni stebrički so bili v pilotnem projektu Direkcije za infrastrukturo in ljubljanske fakultete za strojništvo postavljeni na odseku državne ceste Stari Log–Dvor, v Pomurju pa so na omenjeni cesti v Prlekiji prvi. Ali bodo sledili še kje? »Za zdaj postavitev na drugih odsekih v Pomurju ni predvidena,« odgovarjajo na direkciji, ki je minuli mesec na tem odseku urejala tudi bankine.

ljutomer-križevci cesta usmerjevalni-stebrički