vestnik

Na Goričkem letos rekordno število podmladka belih štorkelj

Vestnik.si, 22. 7. 2024
Melani Svetec
Štorklje v Markovcih.
Aktualno

Največ mladičev vzredil par štorkelj na Hodošu, v gnezdu jih je kar 5.

Vse od leta 1999 poteka v začetku julija sistematičen popis bele štorklje v Sloveniji. Lani je bilo ob popisu zabeleženih 300 parov belih štorkelj, ki so gnezdile v Sloveniji, kar je največ, od tega je bil na območju Krajinskega parka (KP) Goričko 13 parov, vendar sta bila dva primera gnezdenja neuspešna. Letošnji popis je dal še bolj spodbudne številke, popis je pokazal, da je v KP Goričko gnezdilo rekordno število parov, in sicer 14, ki so prav tako imeli rekordno število mladičev, in sicer 37. 

Kot so sporočili sodelavci Javnega zavoda Krajinski park (JZ KP) Goričko, je bil najbolj uspešen pri vzreji mladičev par s Hodoša, v njunem gnezdu je kar pet mladičev. Po štirje mladiči so v gnezdi v Kobilju, Domanjševcih in Nuskovi, po trije v gnezdih v Kuzmi, Motovilcih, Šalamencih, Prosenjakovcih in Korovcih, na preostalih gnezdih sta po en ali dva mladiča. V dveh primerih gnezdenje najverjetneje zaradi obilnih padavin v začetku maja ni bilo uspešno. 

štrk, štorklja, štorklje, simbolična, ptič
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Kot so še dodali v JZ KP Goričko, sta se letos na južnem robu parka v Puconcih in na Cankovi pojavili novi gnezdi, vendar tam štorklje letos še niso gnezdile. Postregli so še z zanimivostjo. Gnezdo bele štorklje lahko v Svetem Juriju vsi, ki jih to zanima, spremljajo preko kamere. V gostišču Kuzmič so namreč na sosednji drog namestili kamero, ki na neškodljiv in nevsiljiv način snema gnezdo štorklje, ravno zaradi kamere pa je bilo ugotovljeno, da je samica izvalila štiri jajca, iz katerih so se izlegli trije mladiči, preživela sta dva. 

Posebna je tudi zgodba gnezda iz Motovilec, ki je dolgo samevalo, letos pa so delavci Elektra Maribor na pobudo zaposlenih v JZ KP Goričko na prazen podstavek na električnem drogu namestili gnezdo iz rožja. Par bele štorklje je že po dveh tednih tam bil prvič opažen in uspešno gnezdil, v gnezdu so namreč bili opaženi trije mladiči. 

Letos pa smo že poročali tudi o sanaciji transformatorske postaje v Prosenjakovcih. 

bela-štorklja popis