vestnik

Domačini na skrajnem severovzhodu Goričkega opažajo žival, podobno šakalu. Kaj pravijo lovski čuvaji?

Damjana Nemeš, 15. 3. 2022
Damjana Nemeš
Branko Vajndorfer, vodja LPN Kompas Peskovci: "Prav in koristno je, da so domačini sporočili našim čuvajem, da opažajo neko nenavadno žival.«
Aktualno

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo v Sloveniji v letu 2020 odvzetih 184 šakalov, v letu 2021 pa 337.

Ta zver je bila s 1. majem 2020 črtana s seznama zavarovanih živalskih vrst, obseg odvzema – ta zajema odstrel, odlov živih osebkov in izgube posameznih vrst divjadi ne glede na vzrok – pa se opredeli na podlagi podatkov monitoringa in se letno sproti prilagaja razširjenosti živali. 


Ker je bil šakal prej zavarovana vrsta in njegov odstrel ni bil dovoljen, se je po številu in prostorsko močno razširil. Pojavlja se tudi v pomurskem lovsko upravljavskem območju (LUO). V tukajšnjem LUO je bilo tako leta 2020 uplenjenih osem šakalov, lani pa devet. Po podatkih pristojnega ministrstva so šakali v pomursko LUO prišli iz Madžarske, Hrvaške in ptujsko-ormoškega LUO.»Po ocenah monitoringa šakala iz leta 2020 je v Sloveniji okoli 400 šakaljih družin oziroma med 1600 in 2000 osebki. Na območju Pomurja je šakal prisoten, a njegova prisotnost ni tako visoka, kot na Primorskem ali v Brežiški in Ljubljanski kotlini. Podatki o razširjenosti teritorialnih družin in drugi znaki prisotnosti šakalov kažejo, da jih je v Pomurju med 60 in 90,« so nam pojasnili pri Lovski zvezi Slovenije. Regija ob Muri je tako tudi uradno zatočišče za zveri, kot so šakali. 

c04b292b36ebea88a3c926916db09862
Nataša Juhnov
Za šakalja mladiča, ki so ju aprila 2019 našli v Beznovcih, se je ugibalo, da sta prva najdena pri nas. Vsekakor se je od takrat populacija šakalov razširila tudi v Pomurju.

Opažajo nenavadno žival


O tovrstnih divjih živali smo v Pomurju poročali, ko so aprila 2019 v Beznovcih našli šakalja mladiča, ki sta nekaj časa preživela v domači oskrbi pri enem od cankovskih lovcev. Nato so ju izročili v oskrbo zavetišču za prostoživeče živali v Svetem Primožu nad Muto, tam pa so ju ponovno spustili v naravo. 

V zadnjem obdobju pa domačini na skrajnem severovzhodu Goričkega, natančneje v Budincih, opažajo žival, ki je po njihovem mnenju šakal, zato smo se še enkrat lotili raziskovanja te teme. Po besedah domačinov je žival, ki so jo trikrat doslej opazili v okolici hiš, ko se je začelo mračiti, sive barve, na dokaj visokih nogah, podobno kot volk, in z gobcem, podobnim pasjemu. Žival je precej shirana in z oskubenim, ravnim repom.

šakal
Sanja Ulen
Fotografijo nenavadne živali, ki se potepa v Budincih, so posneli domačini. Po mnenju čuvajev LPN Kompas Peskovci gre za divjega prašiča, domačini pa so prepričani, da to ne drži.

Po besedah vodje Lovišča s posebnim namenom (LPN) Kompas Peskovci Branka Vajndorferja bi plečna višina živali iz Budinec lahko kazala na šakala, saj ima ta sorazmerno visoke noge in v primerjavi z normalno dlakavo lisico krajši rep. »Vse te vrste, kot so šakal, lisica in rakunasti pes, so predstavniki zveri iz družine psov. Vse tri vrste, vključno z domačim ali klateškim psom, bi lahko bile v Budincih, vendar so si med seboj zelo podobne in je zato potrebnega že kar nekaj poznavanja, da si prepričan, za katero vrsto gre,« nam je povedal Vajndorfer, ko smo mu pokazali fotografijo te živali, ki jo je uspelo, sicer na daleč, posneti domačinom.

Vodja LPN Kompas Peskovci in tamkajšnji čuvaji so fotografijo kasneje še enkrat temeljito preučili. Prepričani so, da je žival na fotografiji divji prašič. »Vsekakor pa je prav in koristno, da so domačini našim čuvajem informacijo, da opažajo neko nenavadno žival, sporočili,« je še dejal Vajndorfer. Do zdaj so na območju LPN Kompas Peskovci odvzeli dva šakala: enega pred dvema letoma na Hodošu in enega lani v Markovcih. »Za zdaj ne zaznavamo legel šakalov. Večinoma gre za živali z vzhoda, torej iz Madžarske, kjer je velik bazen šakalov.«

Zasledovanje bi bil luksuz
Šakal za ljudi ni nevaren, lovci jih lovijo priložnostno in sproti. »Ker imamo zelo velik obseg drugega dela, šakalov načrtno ne bomo zasledovali, saj bi bil to že neke vrste luksuz,« pove Vajndorfer. Trupel odvzetih šakalov enako kot trupel lisic, kun ali jazbecev ne prodajajo za človeško prehrano, ampak se njihovi posamezni deli, razen kožuha in lobanje, izročijo veterinarski higienski službi (VHS). Mogoč je tudi zakop te živali.


Revirni lovci LPN Kompas Peskovci so šakala, uplenjena na lovu, prinesli na sedež LPN, nato pa so ju oddali VHS, ki ju je odpeljala na uničenje. »Evidentirali smo čas, dan in lokacijo odvzema ter spol živali. Oba doslej odvzeta šakala sta bila moškega spola. Zakop sicer ni prepovedan, vendar mi tega ne počnemo. V prvi vrsti bi to lahko pomenilo neprijeten smrad, če je žival bolna, pa vir prenašanja okužb. Tudi s trupli lisic ravnamo na enak način,« še pravi vodja LPN Kompas Peskovci in doda, da morajo za vsak odvzeti kos parkljaste divjadi predložiti levo spodnjo čeljust, kar je dokaz, da je bil odvzem živali res opravljen, hkrati pa je čeljust pripomoček za določanje starosti odvzete živali.

Opažanja šakala na območju Pomurskega LUO, vir Lisjak
Lisjak
Kraji, kjer so v pomurskem lovsko upravljavskem območju v obdobju med 2017 in 2022 zasledili šakala.

S tuljenjem do podatkov 
Monitoring oziroma ugotavljanje razširjenosti šakala poteka s pomočjo spletne platforme, ki omogoča neposredno vnašanje podatkov uporabnikov. Vnašajo se lahko različni podatki, kot so fotografije, videoposnetki, genetsko potrjeni vzorci poginulih ali odstreljenih živali iz dlake, iztrebkov, urina ali sline na plenu ali drugi znaki njihove prisotnosti.
Vsi podatki so glede na zanesljivost kategorizirani v štiri kakovostne razrede in so tako verificirani po metodi, ki se uporablja tudi pri monitoringu risa ali volka pri nas in v nekaterih drugih državah alpskega prostora.
Poleg zbiranja teh podatkov poteka aprila in novembra še tako imenovani aktivni monitoring z akustično metodo. To pomeni, da s predvajanjem posnetkov šakaljega tuljenja izzovejo njegov teritorialni odziv in tako pridobijo podatke o teritorialnih skupinah šakalov. Slovenija je edina v Evropi, ki ima tovrsten monitoring s takšno natančnostjo in na ravni celotne države. 

šakali goričko