vestnik

Na Goričkem živalsko in rastlinsko bogastvo

Damjana Nemeš, 30. 7. 2022
Damjana Nemeš
Tematske poti na Goričkem je s sodelavci zasnoval vodja projekta Gorička krajina Gregor Domanjko.
Aktualno

Območje krajinskega parka je bogatejše za tri nove tematske poti, na katerih lahko tako domačini kot obiskovalci od blizu in daleč spoznavajo življenjske prostore in varovane vrste Nature 2000.

Tematske poti v Nuskovi, Budincih in Motvarjevcih je z zunanjim izvajalcem in projektnima partnerjema od lanskega poletja do letošnjega februarja snoval in vzpostavljal javni zavod Krajinski park (JZ KP) Goričko kot vodilni partner v okviru štiriletnega projekta Gorička krajina, katerega namen je bil izboljšati življenjske razmere za deset živalskih vrst ter izboljšati stanje treh tipov travnikov z izvajanjem ukrepov varstva v izbranih delih narave v kulturni krajini.


Kot je pojasnil vodja projekta Gregor Domanjko, je namen vzpostavitve tematskih poti predstaviti naravne posebnosti Goričkega, ki sodi med vrstno najbogatejša in krajinsko najpestrejša območja v Sloveniji in Evropi. »S posebnostmi, ki jih najdemo tu, želimo ozaveščati domačine in obiskovalce o pomembnosti ohranjanja biotske raznovrstnosti. Želimo jim povedati in pokazati, da imamo na Goričkem pravo živalsko in rastlinsko bogastvo.«

jz-kp-goričko, trideželni-pohod, čepinci
Damjana Nemeš
Na vseh treh poteh so postavljene informativne table in lesena kukala.

Čuki, travniki in metulji


Vsaka od na novo vzpostavljenih poti ima svojo rdečo nit. Prvo so v začetku maja odprli tematsko krožno pot velikega skovika in hrošča puščavnika v Nuskovi, ki je dolga približno pet kilometrov. Začne se pri slatinskem vrelcu, razdeljena pa je na dve tako imenovani zanki. »Na prvi obiskovalci spoznavajo značilnosti velikega skovika oziroma čuka, na drugi pa hrošča puščavnika, ki je glavna značilnost zahodnega Goričkega oziroma Ledavske doline. Obiskovalci se lahko odločijo, ali se bodo odpravili po celotni trasi poti ali pa bodo izbrali med zankama,« pove Domanjko. Posebnost nuskovske poti je tudi, da obiskovalci obe živalski vrsti, ki sta predstavljeni, spoznavajo z odgovarjanjem na tematska vprašanja.
Nekaj dni kasneje so odprli krožno pot cvetočih travnikov v Budincih, ki poteka po Bejčinem in Kokotinem bregu ter je dolga približno štiri kilometre, njen začetek je pri maloobmejnem prehodu v Budincih. »Na Bejčinem bregu najdemo Goričko v malem. Gre namreč za biotsko najpomembnejše območje v celotnem krajinskem parku, tu so najboljši in najbolj cvetoči travniki z največ rastlinskimi vrstami, prav tako na območju treh hektarjev živi šestdeset vrst dnevnih metuljev, kar je skoraj dve tretjini vseh vrst, ki jih najdemo na Goričkem,« je poudaril vodja projekta.
Od konca maja je odprta še tematska pot v Motvarjevcih. V eno smer je dolga približno 750 metrov, posvečena pa je metuljem, saj tam, podobno kot v Budincih, živi največ vrst. Začetek najkrajše izmed treh poti je pri Gostilni Puhan, posebna pa je zato, ker je prilagojena osebam z motnjami vida. Vsebina na eni od informativnih tabel, ki so postavljene na poti, je namreč v celoti ustrezno skrajšana in prilagojena za branje s prsti, prav tako so na vseh tablah tipne QR-kode. Te obiskovalci lahko odčitajo z mobilnim telefonom ter se povežejo na spletno stran, prirejeno za osebe z motnjami vida.

jz-kp-goričko, trideželni-pohod, čepinci
Damjana Nemeš
Vse tri poti so snovali od lanskega poletja do letošnjega februarja, meseca maja pa so jih odprli. Takrat so pripravili tudi vodenje po vseh poteh.

Opremljene s tablami in kukali
Opremo za vse tri poti je izdelalo podjetje Vojcles s Petanjec. Skupna značilnost poti so informativne table z opisom poti ter živalskih in rastlinskih vrst, ki jim je pot posvečena. Opisi na informativnih tablah v Nuskovi in Budincih so v slovenskem in angleškem jeziku, prav tako je na njih zemljevid, ki označuje mesto, kjer je pohodnik v tistem trenutku, na poti v Motvarjevcih pa so opisi v slovenskem in madžarskem jeziku. Ker pot ni krožna, je zemljevid poti samo na prvi tabli pri lesenem podestu, ki je posebnost motvarjevske poti. Na vseh poteh so postavljena tudi posebna lesena kukala, skozi katera je možno opazovati ptiče in metulje.
Vse poti potekajo na izbranih območjih, na katerih so projektni partnerji izvajali ukrepe in na katerih ima JZ KP Goričko odkupljene površine. »Naš namen je bil, da ljudje hodijo po poteh, ki so zasnovane na površinah v naši lasti oziroma v državni lasti. Prav tako smo jih zasnovali tako, da v večjem delu potekajo po že obstoječih poteh,« pove sogovornik. Tematske poti so ustrezno označene, zato si jih domačini in obiskovalci lahko ogledajo sami in spoznavajo njihovo vsebino, zasnovane pa so tudi tako, da lahko manjše skupine po poteh vodijo interpreti oziroma vodniki v naravi. »Na dolgi rok razmišljamo o tem, da bodo obiskovalci iz drugih delov Slovenije ali celo iz tujine lahko najeli vodnika, ki jih bo vodil po poti. Vzpostaviti želimo mrežo teh vodnikov, zato bomo poleti organizirali usposabljanje na to temo. Pripravili bomo tudi neke vrste priročnik zanje, da bodo na pravi način znali predstaviti vsebino vzpostavljenih poti,« je za konec pogovora dejal Gregor Domanjko.

pot-metuljev, motvarjevci, tematske-poti
Stanislava Dešnik
Poti so ustrezno označene, zato se lahko domačini in obiskovalci po njih sprehodijo sami.

Netopirji na Goričkem
Pred odprtjem vseh treh tematskih poti so izvajalci projekta ob cerkvah v Bodoncih, pri Gradu, v Vučji Gomili in Kobilju postavili informativne table o netopirjih. Na vsaki tabli je del vsebine enak, del pa je prilagojen značilnostim netopirjev tistega območja. V prihodnje bosta pri gradu Grad nameščeni še dve podobni informativni tabli, eno pa so pred tremi leti že postavili v Andrejcih. Vseh šest točk na različnih lokacijah po Goričkem, ki so prav tako označene z zemljevidi, tako tvori še eno tematsko pot. Besedila na tablah so zapisana v slovenščini, saj so prvotno namenjena domačinom na omenjenih območjih, za tuje obiskovalce pa je na voljo QR-koda, ki si jo lahko odčitajo in si nato na spletni strani JZ KP Goričko vsebino preberejo v tujem jeziku.

goričko tematske-poti