vestnik

Na izletniški kmetiji Hadik se za vsakega gosta posebej potrudijo

Szerena Jambor Bence, 3. 9. 2023
Szerena Jambor Bence
Gostje ne smejo vedeti in zaznati, da je šlo kaj narobe, pravi Lidija Ščernjavič.
Aktualno

Gostom ponujajo tradicionalne prekmurske doborote, Lidija Ščernjavič pa je mojstrica kuhanja bujte repe, saj so lani zasedli prvo mesto na tekmovanju v Veliki Polani

Med čudovitimi vinogradi v Lendavskih goricah najdemo izletniško kmetijo Hadik, ki je v lasti družine Ščernjavič iz Dolnje Bistrice. Ščernjavičevi imajo radi raznolikost in aktiven življenjski slog, zato se, poleg tega da so lastniki izletniške kmetije, ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo ter s kleparstvom in krovstvom. Lidija, Iztok ter njuna sinova Patrik in Blaž so vsi vpeti v domača opravila, pri vinogradu pa jim pomaga še tast.



Iztok je tisti, ki po navadi skuha bograč, Lidija pa peče perece in gibanico ter streže, Patrik in Blaž pomagata pri strežbi, Blaž včasih vzame svojo harmoniko in še kaj zaigra. Patrik, ki bo kmalu mladi prevzemnik kmetije, je pred kratkim naredil tečaj za someljeja in sedaj vodi degustacije v vinski kleti družine.

kmetija-hadik
Osebni arhiv
Kmetija Hadik je lani na tekmovanju skuhala najboljšo bujto repo.

Dve leti je, odkar so izletniško kmetijo Hadik odprli za turiste. »Vedno razmišljaj o tem, kar si želiš, pozitivna energija je najvažnejša, imeti moraš idejo, kako bo videti, potem pa to tudi privlačiš. Ko so me lani novembra poklicali, da bi prišli posnet s POP TV, kako se skuha bujta repa, ker so slišali za našo zmago na tekmovanju, sem bila počaščena,« je povedala Ščernjavičeva.

Dnevno sprejmejo eno skupino in se za vsakega posebej potrudijo. Gostje večinoma naročijo narezke, morda bograč in gibanico ali zavitke, pa tudi jedi z žara. Gostje so med drugim bili že iz Poljske, Češke, Romunije, Slovaške. »Prvič si nekoliko napet, si pripraviš stvari, v kuhinji je na hladilniku listek, na katerem je naveden vrstni red jedi, da vsi vedo, kakšen je načrt. A velikokrat se zgodi kaj nepričakovanega. Ko je prišlo lani 60 gostov iz tujine, smo prvič uporabljali novo pečico in se krompir ni pekel. Že zdavnaj bi moralo biti vse na mizi, pa še vedno ni bil pečen, zato sem vzela cvrtnik, krompir spekla v njem in smo se nekako znašli. Na koncu so gostje prišli po še, ker jim je bil ocvrt krompir všeč. Gostje ne smejo vedeti in zaznati, da je kaj šlo narobe,« prizna sogovornica. 

kmetija-hadik
Osebni arhiv
Jedi, ki so skuhane po starodavnih recepturah, so najboljše, ko ne dodajamo vegete ali česa podobnega, pravijo v Kmetiji Hadik.


Organizacija mora biti dobra, v kmetijstvu je treba imeti pridelek pod kontrolo, veliko dela je tudi v goricah. Kmetijstvo in delo v vinogradu zahtevata strokovnost. Se pa delo samostojnih podjetnikov nikoli zares ne konča. Na vprašanje, ali jo delo izžame ali napolni, je odgovorila s solzami v očeh. »Včasih pridejo tudi dnevi, ko so kakšni gostje nadležni, priznam. A najbolj me veseli to, ko sprejmemo poln avtobus gostov in na koncu povejo, kako jim je bilo lepo. Takrat me to napolni z energijo in zanosom. Pri naši hrani ni govora, da ne bi bila dobra. Kar koli z možem kuhava, prvič vse poskusijo naši degustatorji, ki so zelo občutljivi glede okusov.«

Tudi svoja sinova je že zgodaj naučila samostojnosti, saj je starejši sin včasih moral bratcu sam pripravit zajtrk in ga spraviti v šolo, to pa jima sedaj veliko pomaga v življenju. Vsak ima pri svojem delu tudi nekatere reči raje kot druge, a naša sogovornica je rekla, da najbolj uživa v tistem delu, ko ima svoj mir, ko denimo peče perece. To je čas, kadar je sama, ko ni nobenega radia in je nihče ne moti – to jo resnično sprošča.
Moči pa si nabira tudi s pešačenjem ali kolesarjenjem, saj je vajena aktivnega življenjskega sloga.

kmetija-hadik lendavske-gorice družina-ščernjavič