vestnik

Na judovskem pokopališču v Dolgi vasi so se poklonili žrtvam holokavsta

Jože Gabor, 28. 1. 2023
Jože Gabor
Položitev vencev v Dolgi vasi
Aktualno

V okviru projekta ŠOA – spominjajmo se so že tradicionalno žrtvam holokavsta poklonili tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi s komemorativno slovesnostjo in polaganjem vencev.

Komemorativno slovesnost so pripravili v sklopu obeležitve mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki nagovarjajo javnost k trajnemu pomnjenju in spominjanju na največje zlo 20. stoletja. Da ne bi bilo nikoli pozabljeno, predvsem pa, da se ne bi nikoli in nikjer več ponovilo.
V imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar sta venec položila mag. Eva Tomič, svetovalka predsednice republike Slovenije za podnebne politike in človekove pravice, in Aleksej Skok, svetovalec predsednice Republike Slovenije za politične zadeve.
Vence so položili še veleposlanik države Izrael v Republiki Sloveniji Zeev Boker, generalni konzul Madžarske v Sloveniji Máthé László Eduárd, župan Občine Lendava Janez Magyar in predstavnica Centra judovske kulturne dediščine - Sinagoge Maribor Marjetka Bedrač, predstavnica Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov Sara Božanić, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban in predsednik Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Tomi Horvat.
dan-spomina-na-žrtve-holokavsta dolga-vas judi