vestnik

Na kariernem sejmu predstavljali zaposlitve, okrepitve išče tudi lendavski Lek

Vestnik.si, 26. 5. 2024
Andrej Petelinšek
Karierni sejem v Mariboru.
Aktualno

V mariborskem hotelu City je bil karierni sejem, ki ga je desetič pripravil spletni portal MojeDelo.com.

Skupno so podjetja ponujala približno 1000 zaposlitev, od tega zgolj farmacevtska družba Lek, članica skupine Sandoz, kakšnih 500 za svoji lokaciji v Lendavi in Ljubljani. Po pričevanju razstavljavcev je bil tokratni obisk boljši kot recimo zadnji dve leti, med iskalci zaposlitve pa je bilo ob slovenskih veliko tujih iskalcev zaposlitve, ki so bili s ponudbo zaposlitev v glavnem zadovoljni. Med ponudniki zaposlitev sta bili tudi podjetji iz finančne dejavnosti, Zavarovalnica Sava in Nova KBM, ki ju običajno na takšnih kariernih sejmih ni, in če so nas pri zavarovalniški skupini seznanili z delovnimi mesti, ki jih ponujajo, pa so nas pri bančni skupini odpravili s stavkom, da so vsa prosta delovna mesta dostopna na njihovi spletni strani.

Paloma išče vodjo proizvodnje

V Palomi, ki ima zaradi avtomatizacije proizvodnje le še 415 zaposlenih, zaposlujejo operaterje na proizvodnih linijah, strojnike, vzdrževalce, pa tudi vodjo proizvodnje in varnostnega inženirja. Njihova prednost je, da ima podjetje prepoznavno blagovno znamko, slabost pa, da se od spremembe lastništva in izboljšanega poslovanja o njih v javnosti relativno malo govori. Pri Palomi še pravijo, da so najbolj iskani mladi kadri, in to tehnične stroke, ki so obenem odprti za nove ideje in inovacije. Podobno razmišljajo pri Pivovarni Laško Union, ki je del skupine Heineken, in ima proizvodne kapacitete le še v Laškem. V tem trenutku zaposlujejo le še 420 ljudi, njihova ambicija pa je postati ena od desetih največjih pivovarn v Evropi. Njihova predstavnica razloži, da iščejo kadre za področje vzdrževanja, proizvodnje, prodaje in marketinga, tudi finančne analitike. Doda, da je njihova blagovna znamka prepoznavna, in s tem dejavnost podjetja, da pa potencialne kadre nekoliko odvrne zanje manj atraktivna lokacija v Laškem.

karierni-sejem, maribor
Andrej Petelinšek
Karierni sejem v Mariboru.

V Zavarovalnici Sava iščejo cenilce škod, aktuarje, tudi prodajnike in zavarovalne zastopnike - slednjim nudijo redno zaposlitev, pa tudi zaposlene v IT-ju. Večini ponujajo zaposlitve za nedoločen čas z nekajmesečno poskusno dobo, zavarovalne zastopnike pa zaposlujejo večkrat po mesecih, dokler se ne prepričajo, da so uspešni v tem poslu. Na njihovem razstavnem prostoru, povesta sogovornici, se ustavljajo mlajši in starejši, pri čemer nekatere zanima vse, spet drugi pridejo s specifičnimi vprašanji. V mariborskem Marifarmu, kjer naj bi se poslovanje po letih preteklih izgub letos prevesilo v zelene številke, obenem pa se naposled bližajo proizvodnji tudi lastnih izdelkov, pa iščejo proizvodne operaterje, in delavce za pakirne stroje.

Kar 300 zaposlenih pa bo iskal farmacevt Lek za njihov proizvodni obrat v Lendavi, kjer je že 800 zaposlenih, a so dodatne potrebe po kadrih nastale z gradnjo pol milijarde evrov vrednega visotehnološkega obrata za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, pojasni dr. Simon Rečnik, član uprave Leka za področje tehničnih dejavnosti in direktor lendavskega obrata trdnih izdelkov. Na območju od Maribora do Lendave, pa tudi na Hrvaškem (Medžimurje, Zagorje) predvsem iščejo kadre, a tudi drugod v tujini, od tega kakšnih 60 odstotkov visokostrokovno in univerzitetno izobraženih s področja kemije, biokemije, farmacije, inženirske profile, pa tudi družboslovce, pojasni Rečnik. Veliko sodelujejo s srednjimi šolami v Lendavi in Murski Soboti, pa tudi z mariborsko in ljubljansko univerzo. Iskali bodo tudi zaposlene za proizvodnjo, nabavo in logistiko. "Zanimajo nas predvsem kompetence kadrov, pa tudi njihovo kritično razmišljanje in razreševanje problemov," pove predstavnik Leka.

karierni-sejem, maribor
Andrej Petelinšek
Karierni sejem v Mariboru.

Pri tehniških kadrih bo še slabše

Bernard Memon, direktor Zavoda RS za zaposlovanje, območne službe Maribor, pa je opomnil na rekordno nizko brezposelnost v Sloveniji, pa tudi v Mariboru. "Letos do konca aprila so podjetja na našem območju ponujala 5300 delovnih mest, v evidenci brezposelnih pa imamo 6100 oseb. Iz naših aktualnih raziskav trga tudi izhaja, da bo vsaj 52 odstotkov podjetij z 10 ali več zaposlenih imelo velike težave pri iskanju kadrov. Kadre skušamo najti tudi z aktivnim organiziranjem dogodkov in udeležbo na njih, tudi v tujini," je dejal Memon. Marko Gorjak, direktor Orodjarstva Gorjak in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, pa pove, da bi za določene deficitarne poklice, predvsem s tehniškega področja, morali boljše sodelovati z izobraževalnimi institucijami, pa tudi država bi morala bolj sistemsko reševati to področje, da ne bo v prihodnje še slabše.

karierni-sejem maribor