vestnik

Na kmetijah bodo psi še naprej lahko na verigi

D. N., 26. 1. 2023
Štajerski tednik
Novela zakona o zaščiti živali določa izjeme, v katerih so psi krajši čas še vseeno lahko privezani. Foto Štajerski tednik
Aktualno

Vodilo mora biti dolgo vsaj pet metrov in mora omogočati gibanje vsaj štiri metre na vsako stran

Januarja letos je začela veljati novela zakona o zaščiti živali. Dopolnjeni 15. člen zakona med prepovedana ravnanja vključuje dolgotrajno privezovanje psov na verige kot edini način bivanja psa, pri katerem je psu poleg omejene svobode gibanja običajno močno okrnjena tudi možnost nadzora nad okoljem in možnost izogibanja neprijetnim dejavnikom iz okolja, kot so zvočni ali vizualni dražljaji, neznani ljudje in podobno. Novela določa tudi izjeme, v katerih so psi kljub vsemu krajši čas lahko privezani oziroma določa kot izjemo tudi specifičen način priveza psa. Psi so od začetka letošnjega leta tako še vedno lahko privezani na kmetijah, kjer opravljajo tako imenovano nalogo varovanja premoženja. Pes je lahko z nezatezno ovratnico ali oprtnico privezan na vodoravnem vodilu, ki mora biti dolgo vsaj pet metrov in mora psu omogočati gibanje vsaj štiri metre na vsako stran, je predpisano v zakonu. Psu mora tako biti zagotovljen zadosten prostor za gibanje, čeprav so na povodcu.



Za stališče o privezih psov na kmetijah smo zaprosili Društvo za zaščito živali Pomurja, kjer so nam pojasnili, da je novela napredek in prinaša nekaj pozitivnih sprememb, ki jih pozdravljajo, vendar pa privezi psov niso nekaj, kar bi v društvu zagovarjali. Po njihovem mnenju bi morali biti vsi psi prosti oziroma bi se morali prosto gibati v ograjenih dvoriščih. »Vemo, da to ni mogoče, vendar bi bilo to najbolj idealno. Vsekakor je treba ob tem opozoriti tudi na problematiko pesjakov, na katero se običajno pozablja in jo zapostavlja. Bojimo se, da bodo pesjaki postali še pogostejša praksa, poudariti pa velja, da so za pse velikokrat bolj škodljivi kot privez. Običajno so namreč postavljeni nekje na samem, psi so zato še bolj izolirani, imajo manjšo površino za gibanje in je takšna situacija zanje še bolj neprijetna. Zakoni bi torej morali iti korak naprej. Zdi se nam, da so verige že tako ali tako družbeno precej nesprejete, medtem ko se pesjaki povsem tolerirajo. To ni v redu,« je povedala Ana Žnidarič iz Društva za zaščito živali Pomurja.

Povodci kot sredstvo fizičnega varstva psov ostajajo še naprej dovoljeni tudi med sprehodi, rekreacijo, šolanjem, tekmovanji in veterinarskimi postopki, gibanje psa zaradi lastne varnosti in varnosti drugih pa mora biti omejeno tudi v drugih življenjskih situacijah.

Kaj še prinaša novela
Novela zakona o zaščiti živali, ki je nastala v sodelovanju z dvajsetimi društvi za zaščito živali, katerih predlogi sicer na kmetijskem ministrstvu niso bili upoštevani v celoti, omejuje tudi preprodaje in ilegalne trgovine s psi, določa, da obveznega čipiranja mačk ne bo, nad čimer so predstavniki društev za zaščito najbolj razočarani, ena ključnih sprememb pa je omejitev posedovanja eksotičnih vrst živali. Uvaja se še zahteva o poznavanju potreb in oskrbe živali za skrbnike živali in za osebe, ki opravljajo dejavnosti, povezane z živalmi. Z novelo je prepovedana tudi usmrtitev živali za krzno in usmrtitev zdravih živali v zavetiščih.

psi zakon-o-zaščiti-živali