vestnik

Na kongresu izvolili novo vodstvo GZS. Predsednik ostaja Janko Cerkvenik, nov poveljnik je Zvonko Glažar

Vestnik.si, 7. 10. 2023
Vestnik.si
Kongres Gasilske zveze Slovenije v Žalcu.
Aktualno

Kongres je najvišji organ krovne gasilske organizacije za volitve, programske usmeritve in manifestacijo, sestaja pa se vsakih pet let.

Na dvodnevnem kongresu, ki letos poteka v Žalcu, je bilo izvoljeno novo vodstvo Gasilske zveze Slovenije (GZS) za mandatno obdobje 2023–2028. 

Medtem ko je bilo že znano, da bo funkcijo predsednika tudi v naslednjem petletnem mandatu opravljal Janko Cerkvenik, sta se za položaj poveljnika GZS potegovala dva kandidata - Dušan Utroša in Zvonko Glažar. Nov poveljnik GZS je postal Glažar, za katerega je volilo 86 delegatov od skupno 154. Glažar bo tako na tem mestu nasledil dosedanjega poveljnika GZS Francija Petka.

cerkvenik
STA
Janko Cerkvenik

Kandidate so na kongresu tajno volili delegati z glasovalno pravico. Te so imenovali organi gasilskih zvez (GZ). Vsaka GZ, ki vključuje do 15 prostovoljnih gasilskih društev (PGD) in prostovoljnih industrijskih gasilskih društev (PIGD), ima enega delegata, vsaka GZ, ki vključuje od 16 do 30 PGD in PIGD, ima dva delegata, vsaka GZ, ki vključuje od 31 do 45 PGD in PIGD, ima tri delegate, vsaka GZ, ki vključuje nad 45 PGD in PIGD, ima štiri delegate. Prav tako so delegati z glasovalno pravico tudi predsednik mladinskega sveta, predsednica sveta članic in predsednik sveta veteranov. 

gasilska-zveza-slovenije, kongres, gzs, žalec
Vestnik.si
Kongres Gasilske zveze Slovenije v Žalcu.

Kongres v Žalcu se je začel že včeraj s svečanim prihodom praporščakov, ki sta jih uvodoma pozdravila predsednik in poveljnik GZS, Janko Cerkvenik in Franci Petek, nato pa še minister za obrambo Marjan Šarec, dogajanje pa se je nato preselili v dvorano Doma II. slovenskega tabora, kjer se je začelo uradno odprtje kongresa. Po krajšem kulturnem programu in uvodnih nagovorih se je začelo plenarno zasedanje 18. kongresa GZS, na katerem so med drugim izvolili delovna telesa kongresa, sprejeli dnevni red in poslovnik o delu 18. kongresa, sledila so še poročila predsednika, poveljnika, nadzornega odbora in verifikacijske komisije. 

Današnje dogajanje se je začelo z nadaljevanjem zasedanja kongresa, na katerem so potekale volitve, znani so bili tudi rezultati volitev, popoldan pa bo potekal slavnostni del, na katerem bodo podelili priznanja plakete gasilca, kipca gasilca in priznanj Matevža Haceta. Sledila bo še zaključna parada in mimohod enot gasilcev in drugih struktur zaščit in reševanja po ulicah Žalca. 

gasilska-zveza-slovenije, kongres, gzs, žalec
Vestnik.si
Kongres Gasilske zveze Slovenije v Žalcu.

kongres-gzs gasilska-zveza-slovenije žalec