vestnik

Na likovni koloniji slikali podobe Bogojine izpred 100 let

Jože Žerdin, 20. 7. 2019
Jože Žerdin
Nastale so podobe Bogojine izpred sto let.
Aktualno

Društvo Likos Murska Sobota, ki ga vodi Jože Puhan, je na turistični kmetiji Puhan v Bogojini pripravilo likovno kolonijo v sklopu 100-letnice praznovanja priključitve Prekmurja k matičnemu narodu in kot uvod v Košičeve dneve kulture.

Tokratna tema kolonije je bila "Bogojina pred sto leti".V preteklosti je bilo v Bogojini veliko kmečkega prebivalstva, hiše so bile cimprane in krite s slamo. Da spomin ne bi šel v pozabo, se je društvo Likos odločilo za likovno kolonijo. 13 udeležencev je prijelo za čopiče in na platno z oljem in akvareli slikalo stare cimprane hiše, vinske zidanice, prvo cerkev v Bogojini, vaške predele in podobe Bogojine iz preteklosti.



Nastalo je 20 različnih slik, ki jih bodo udeleženci kolonije na ogled postavili v župnijskih prostorih v času Košičevih dnevov kulture. Udeležence je obiskal tudi župan Moravskih Toplic Alojz Glavač in izrazil zadovoljstvo nad nastankom slik, ki prikazujejo življenje pred sto leti. Sicer pa so vobčini Moravske Toplice na likovne umetnike iz društva Likos nadvse ponosni, saj se že 28 let zbirajo na vinorodnem hribu Vršič.

Jože Žerdin
Udeleženci likovne kolonije v Bogojini. 
društvo likos murska sobota likovna kolonija bogojina pred 100 leti