vestnik

(FOTO) Na Martinovem pohodu po Moravskih Toplicah 264 pohodnikov

Vestnik.si, 13. 11. 2023
Arhiv TIC Moravske Toplice
22. martinov pohod po Moravskih Toplicah
Aktualno

Podali so se na 14 kilometrov dolg pohod

22. Martinovega pohoda po Moravskih Toplicah se je razmočenemu terenu in deževnemu jutru navkljub na martinovo soboto udeležilo 264 pohodnikov, navdušencev nad aktivnim načinom življenja, ki so uživali v idilični kulisi jesenske pokrajine v dobri družbi okušali lokalne dobrote ob spremljavi mladega vina, in se na cilju zabavali z ogledom krsta mošta in glasbeno skupino Zlata žila.

martinov-pohod, moravske-toplice
Arhiv TIC Moravske Toplice
22. martinov pohod po Moravskih Toplicah

Organizator TIC Moravske Toplice je pohod letos izvedel s soorganizatorji Turističnim društvom Martin Martjanci, Krajevno skupnostjo in Prostovoljno gasilskim društvom Moravske Toplice, Krajevno skupnostjo in Društvom Žlaki Sebeborci oziroma v partnerstvu z Občino Moravske Toplice ter številnimi sponzorji.
Na 14-kilometrsko pohodno pot so pohodniki krenili iz Martjancev (startalo se je pred Športno-rekreacijskim centrom) oziroma 12 pohodnih kilometrov je bilo potrebno premagati s startom iz Moravskih Toplic (startalo se je v središču pri lesenih prodajnih hiškah).
Tako člani TD Martin Martjanci kot predstavniki KS Moravske Toplice so za pohodnike zagotovili okrepčila (kulinarične dobrote in napitke) na startnih izhodiščih. Vsak pohodnik je prejel spominček.

martinov-pohod, moravske-toplice
Arhiv TIC Moravske Toplice
22. martinov pohod po Moravskih Toplicah

Trasa pohodne poti se je iz Moravskih Toplic po Zeleni poti vila do postojanke pri gasilskem domu v Sebeborcih, kjer so se pohodniki okrepčali s slastnimi domačimi langaši in dödöli ter domačimi napitki, vse to so za pohodnike pripravili člani Krajevne skupnosti in Društva Žlaki iz Sebeborcev. Na postojanki so si pohodniki nabrali novih moči za nadaljnjo pot, ki je iz Sebeborcev vodila nazaj v Moravske Toplice.
V veselem vzdušju se je pod šotorom letos v središču Moravskih Toplicah odvijal zabavni del s tradicionalnim krstom mošta v izvedbi Sv. Emila in Sv. Egona. Za glasbeno plesno vzdušje je imenitno skrbela glasbena skupina Zlata žila, ki je na noge dvignila publiko in z noro energijo ogrela ozračje šotora. Pohodniki so se v šotoru okrepčali z domačim martinovim krožnikom.

martinov-pohod, moravske-toplice
Arhiv TIC Moravske Toplice
22. martinov pohod po Moravskih Toplicah

Na tržnici lokalnih okusov je na stojnicah bilo mogoče okusiti domače dobrote lokalnih ponudnikov: puhaste mini palačinke made by Berni (Hiša Antonija), pajani krüj, pečeno lalovko in pečene kostanje ter jesenske napitke (KTD Male rijtar Tešanovci), bučno olje (Kmetija Šinkec iz Filovcev), vina in penine (Azzola), domače žgane pijače (Proizvodnja in prodaja žganih pijač Franc Kovač), za domov pa so si pohodniki lahko kupili medeni spominek Medičarstva Jožice Celec.
Pohod so organizatorji letos naravnali v smeri prireditve z manj odpadki s ciljem nižanja količine odpadkov, zato so izvedli ukrepe ločenega zbiranja odpadkov.
martinov-pohod moravske-toplice