vestnik

Na negovskem gradu Amerika, življenje in ženske

M. Ha., 23. 6. 2023
Maja Hajdinjak
Ana Robles razstavlja podobe žensk iz vsega sveta – vsaka razkriva svojo identiteto, kulturo, posebno edinstveno lepoto.
Aktualno

Dela Janeja Štravsa, Hadžija Miodraga Miladinovića in Ane Robles na ogled do 30. junija oziroma 10. julija.

Letošnji spomladanski cikel razstav na negovskem gradu prinaša dela treh fotografov. Slovenski priznani avtor umetniške fotografije Jane Štravs je svobodni fotograf iz Ljubljane. Na razstavi z naslovom American Express se predstavlja s serijo črno-belih fotografij New Yorka. »Na monokromatičnem ozadju Štravsovih fotografij so predmeti postavljeni preprosto, včasih s ponavljajočim se gibanjem, tako da tvorijo enigmatične ikone iz gibajočih se podob. Podobe na fotografijah so izraz fascinacije nad filmi iz petdesetih let in nad estetiko fotografskih snapshotov. Iz njih sevajo ameriška mitologija, rasna segregacija in militaristični obrat ZDA,« je o razstavi zapisala recenzentka Marina Gržinić.



Štravs je za razstavo American Express prejel tudi nagrado trend 2009, pri čemer je strokovna žirija izbrala štiri nagrajence, ki so v tistem letu najbolj izstopali z dosežki na področju vizualne ustvarjalnosti. Od leta 1982 je imel že več kot dvajset samostojnih razstav in okoli sto skupinskih predstavitev. Založba ZRC SAZU je leta 2003 izdala monografijo njegovih del. Ta so v številnih javnih in zasebnih zbirkah. Razstava bo na ogled do 30. junija.

fotograd-negova-2023, negova, razstava
Maja Hajdinjak
Jane Štravs je za razstavo American Express prejel nagrado trend 2009.

Poudarja njihovo identiteto



Drugi od avtorjev je srbski umetniški fotograf Hadži Miodrag Miladinović, ki izhaja iz Aleksinca. Razstava Fotografije življenja je njegova 44. samostojna. Na njej zelo spretno »lovi« estetizirane in sofisticirane dogodke iz življenja portretiranih subjektov, poudarjajoč njihovo identiteto. Samozavestno in na svoj način beleži trenutke, h katerim se lahko vedno vrnemo. Prav tako kot z rudarji si je avtor tudi s serijo fotografij iz samostana Hilandar pretočil emocije in energijo tam živečih monarhov.

Tudi vse druge portrete, figure, življenjske situacije, dogodke in pejsaže je fotografiral na enak način in ustvaril prepoznaven slog. Miladinović se s fotografijo ukvarja že od šolskih let. Sprva so ga pritegnile krajine, nato vse bolj ljudje. Dolga leta je fotografiral aleksinske rudarje, nato ljudi s socialnega roba, njegovi priljubljeni temi sta tudi Sveta Gora in samostan Hilandar v Grčiji. Svoja dela je razstavljal na več kot 460 žiriranih razstavah doma in po svetu ter prejel več kot 260 nagrad in priznanj, med njimi tudi Fiapova. Je tudi avtor monografije Ognjem po Aleksincu. Razstava bo na ogled do 3. julija.

fotograd-negova-2023, negova, razstava
Maja Hajdinjak
Hadži Miodrag Miladinović v svoj objektiv lovi estetizirane in sofisticirane dogodke iz življenja portretiranih subjektov, poudarjajoč njihovo identiteto. Foto Maja Hajdinjak

Tiste, ki ne pridejo v revije

Tretja je argentinska avtorica umetniške fotografije Ana Robles, ki razstavlja Ženske, ki ne pridejo v revije. Roblesova prihaja iz Buenos Airesa, po poklicu je doktorica veterinarske medicine in socialna psihologinja. S fotografiranjem se je začela resneje ukvarjati leta 1995, na svojih potovanjih, kjer še vedno najde večino motivov. Fotografsko znanje je kasneje nadgradila na fotografski šoli. Leta 2005 je začela sodelovati na domačih in mednarodnih fotografskih salonih in prejela več kot 180 nagrad in priznanj. Je članica umetniškega sveta FIAP in žirantka. Njene fotografije objavljajo v številnih revijah in časopisih.

Ženske, ki ne pridejo v revije je že njena 42. samostojna razstava. Na ogled so fotografije žensk iz vsega sveta – vsaka razkriva svojo identiteto, svojo kulturo, svojo posebno edinstveno lepoto. Nekatere so močne, izkušene ženske, mnoge med njimi voditeljice svojih skupnosti, druge potopljene v stroga kulturna pravila, ki jim vsiljujejo poslušnost in podrejenost. Razstava bo na ogled do 10. julija.

razstava grad-negova