vestnik

Na območju Hotize in Kota težave povzročajo zaledne vode

Vestnik.si, 7. 8. 2023
Majda Horvat
Poplave ob reki Muri
Aktualno

Stanje vseh vodotokov na območju lendavske občine je stabilno.

Na sedežu lendavske občine se je sestal razširjen štab Civilne zaščite Občine Lendava, ki ga je župan Janez Magyar vodil s terena. Prisotni so si izmenjali uradne informacije, ki so jih zabeležili od včeraj zvečer do danes zjutraj.
Zaključili so, da je stanje vseh vodotokov na današnji dan stabilno, trenutno težave povzročajo zaledne vode na območju naselij Hotiza - Mirišče in Kot. Za potrebe znižanja nivoja zalednih voda, ki ogrožajo naselje Mirišče in nižinski del Hotize, se prestavlja visoko kapacitetna črpalka Civilne zaščite Slovenije. V Kotu je stanje stabilno, vendar resno. Gasilci in pripadniki civilne zaščite obvladujejo trenutno stanje, intervencijo od zgodnjih jutranjih ur vodi župan. Dodatni ukrepi zaenkrat niso predvideni in niso izdani, ostale kritične točke v Gornjem Lakošu in Benici pa so stabilne.

reka-mura, poplave-2023, občina-lendava, vas-kot
Majda Horvat
Poplave ob reki Muri. To je v kraju Kot v Občini Lendava

Pristopilo se bo k sanaciji poškodovanega cestišča na Benici ter k sanaciji poti pred nasipom v Gornjem Lakošu, analiziralo se bodo tudi stanje protipoplavnih vreč, ki so še na razpolago in se po potrebi dopolnilo zaloge. Zagotovljena je zadostna količina toplih in hladnih obrokov, vode in prigrizkov za gasilske enote in prostovoljce na terenu.
Vodstvo občine skupaj s poveljnikom civilne zaščite redno nadzoruje vsa poročila stanja na terenu in sprejema sprotne ukrepe, o novih stanjih bodo sproti obveščali.

reka-mura, poplave-2023, občina-lendava, vas-kot
Majda Horvat
Poplave ob reki Muri. To je v kraju Kot v Občini Lendava

Prosijo za mirnost in strpnost, saj so vsa stanja kritičnih točk pod kontrolo. Obveščajo vas še, da zaradi vaše varnosti ne hodite v bližine vodotokov in nasipov ter ne poskušate prehoditi ali prevoziti zalitih cest.

poplava občina-lendava zaledne-vode