vestnik

Na ogled dokumentarna oddaja o Didiju, romski nogometni legendi

Vestnik.si, 11. 8. 2024
Damjana Nemeš
Jože Horvat Didi se je rodil 4. maja 1946 na Pušči, umrl je 2. februarja 2024.
Aktualno

V nedeljo ob 17.30 je bil na prvem programu Televizije Slovenija predvajan dokumentarni film z naslovom V zaledju predsodkov: Didi in Kris.

Jože Horvat Didi je bil prvi in edini romski nogometaš v drugi ligi jugoslovanske nogometne zveze. Prve nogometne korake je začel pri Pušči, igral je za Muro, nato v drugi nemški ligi in še v Avstriji. Rodil se je 4. maja 1946 na Pušči, umrl je 2. februarja 2024. 



"V domačih krajih je bil Didi zelo slaven in je izboljšal svoj družbeni položaj, vendar so ga zaradi romskega rodu kljub temu gledali drugače. Didi je poleg slovenskega nogometnega kluba Mura iz Murske Sobote igral še v avstrijski ligi. Ko je nehal igrati, se je izšolal za trenerja, vendar ni mogel dobiti službe v nobenem nogometnem klubu. Razočaran se je umaknil iz sveta nogometa. Didi je doživel nogometni preporod prek vnuka Krisa. Želi mu le najboljše ter ga spodbuja k izbrani in vztrajni vadbi. Kljub dvomom in pomislekom nekaterih sokrajanov hoče Krisa vpisati v klub z močnejšo tradicijo in boljšimi razmerami, kakršne v Sloveniji ponujata nogometna kluba Maribor in Olimpija. Daleč najboljši pa bi bil po Didijevem mnenju nogometni klub Bayern iz Münchna," je opis dokumentarne oddaje. 

Več o življenju o karieri Didija si lahko preberete TU

didi oddaja rtv nogomet