vestnik

Na ortodontsko zdravljenje se v Sloveniji čaka dolgo, številni se po lepše zobe odpravijo v tujino. Kako je s kritjem stroškov?

Damjana Nemeš, 29. 5. 2024
Primorske novice
Zavarovana oseba ima do dopolnjenega 18. leta pravico do ortodontskega zdravljenja, to zajema tudi izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je po doktrinarnih opredelitvah ortodontske stroke pri osebi prisotna srednje velika, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti.
Aktualno

Stroški kriti, če gre za storitev iz pravice obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji in če je bila pri nas predhodno izdana napotnica.

Ortodontija je posebna veja zobozdravstva, ki se ukvarja predvsem z nepravilnostmi v rasti in razvoju zobovja. Njen cilj je doseči pravilno oblikovano in skladno delujoče zobovje v ubranosti z estetskim videzom obraza. Ortodontske nepravilnosti tako praviloma niso bolezni, temveč manjši ali večji razvojni odkloni v obliki in delovanju zobovja, z uravnanimi zobmi pa se doseže boljša funkcija zobovja in tudi izboljšan zunanji videz. Ortodontsko zdravljenje uravnava nepravilno raščeno zobovje, zob, obremenjen s primerno silo, pa se začne premikati v želeno smer. Strokovnjaki v ta namen uporabljajo snemne in fiksne ortodontske aparate, najbolj ugoden začetek ortodontskega zdravljenja, ko je govor o otrocih, pa je odvisen od vrste nepravilnosti in razvojne stopnje zobovja. Včasih je zdravljenje treba uvesti že pri mlečnem zobovju, največkrat pa ko izrastejo stalni zobje. Ortodontsko zdravljenje, po katerem je vse večje povpraševanje tudi zaradi estetskih normativov v družbi, je mogoče tudi pri odraslih.

Do 18. leta zastonj

Do nepravilnosti zob in čeljusti prihaja iz več razlogov. Kot pojasnjuje specialist ortodont Aleksander Sapač iz Dentofacialne ortopedije Orthas iz Murske Sobote, se večje število deformacij v stomatognatnem ali žvečnem sistemu pojavlja zaradi neskladnosti med uspešno preventivo, higieno, ki pri večini ohrani vse zobe v ustih tudi v pozna leta, in evolucijo. Pri sodobnem človeku nastane veliko nepravilnosti tudi zaradi hrane, pri kateri zobje ne opravljajo osnovnega dela, kot sta grizenje in žvečenje, škodljive so tudi razvade, kot so uporaba dude, sesanje prsta, nenehno odprta usta pri otrocih, veliko nepravilnosti nastane tudi zaradi zobne gnilobe in njenih posledic.

Zavarovana oseba ima zato do dopolnjenega 18. leta pravico do ortodontskega zdravljenja, to zajema tudi izdelavo ustreznega ortodontskega aparata, če je po doktrinarnih opredelitvah ortodontske stroke pri osebi prisotna srednje velika, težja ali zelo težka oblika nepravilnosti zob in čeljusti. Pravico do takšnega zdravljenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja imajo tudi zavarovane osebe po tej starostni dobi, če je bila potreba po zdravljenju ugotovljena vsaj dve leti pred dopolnjenim 18. letom, pravi Ivan Tibaut, direktor murskosoboške območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

zobozdravnik, ambulanta
Jure Zauneker
Včasih je zdravljenje treba uvesti že pri mlečnem zobovju, največkrat pa ko izrastejo stalni zobje.

A na ortodontsko zdravljenje se v Sloveniji čaka nedopustno dolgo. Da bi čim hitreje prišli do ustreznega zdravljenja, se veliko Slovencev po pomoč zateče v tujino. »Na prvi pregled se pri nas čaka več let, na terapijo pa tudi do deset let, kar je nesprejemljivo. Čakalne dobe so se podaljšale predvsem zato, ker se je dolgo ignorirala povečana potreba po zdravljenju in številu sredstev oziroma programov, ki so bili na voljo za odpravo čakalnih vrst na tem področju. Seveda je terapija tudi zahtevna in draga, le redkokatera država jo v celoti financira iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kot je to primer v Sloveniji,« je ob tem povedal Sapač.

Potni stroški niso povrnjeni

Zaradi dolgih čakalnih dob se lahko pravica do ortodontskega zdravljenja pri otrocih in mladostnikih uveljavi v tujini, ZZZS pa krije večino stroškov zdravljenja. Če je bil otrok na napotnico že obravnavan v Sloveniji, gre v primeru odločitve za nadaljevanje zdravljenja v tujini za postopek zamenjave specialista. O tej odločitvi mora zato biti obveščen slovenski specialist ortodont, da konča preiskavo in izbriše otroka iz čakalne vrste v Sloveniji. Na podlagi predhodno izdane napotnice zdravnika v Sloveniji se lahko ortodontsko zdravljenje opravi v tujini tudi, če v Sloveniji to še ni bilo začeto oziroma še ni bila ugotovljena stopnja nepravilnosti. »Kot pogoj za upravičenost do povračila stroškov opravljenega zdravljenja v tujini se zahteva, da je storitev opravljena v drugi državi članici Evropske unije (EU), da je opravljena storitev pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji ter da je bila za opravljene storitve predhodno izdana napotnica zdravnika v Sloveniji. Izvajalec v tujini je lahko del javne mreže ali zasebni izvajalec. Stroške zdravljenja v tujini je treba plačati, po opravljenem zdravljenju pa se nato na ZZZS odda vloga za povračilo stroškov,« pojasnjuje Tibaut.

zdraviliško-zdravljenje, zzzs, terapije
Damjana Nemeš
Pravico do ortodontskega zdravljenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja imajo tudi zavarovane osebe po 18. letu, če je bila potreba po zdravljenju ugotovljena vsaj dve leti pred dopolnitvijo te starosti, pravi Ivan Tibaut, direktor murskosoboške območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

ZZZS povrne stroške v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji, vendar največ do višine dejanskih stroškov. Če je torej cena storitve v Sloveniji višja, se za povračilo stroškov upošteva znesek oziroma cena storitve v drugi državi članici EU. Potnih stroškov in stroškov nastanitve ZZZS ne povrne.

O povračilu stroškov zdravljenja v tujini odloča uradna oseba območne enote ZZZS v upravnem postopku na prvi stopnji in direkcija ZZZS na drugi stopnji. Vlogi za povračilo stroškov zdravljenja v tujini na podlagi izdane napotnice zdravnika v Sloveniji je treba poleg podatkov o opravljenem zdravljenju v tujini priložiti račun in dokazilo o plačilu računa za opravljene zdravstvene storitve, medicinsko dokumentacijo o opravljenem zdravljenju v tujini ter dokazilo, da je imel upravičenec predhodno izdano napotnico zdravnika v Sloveniji. Podpisana vloga se nato skupaj s prilogami lahko vloži po navadni ali elektronski pošti, osebno na območnih enotah ali izpostavah ZZZS ali prek spletnega obrazca.

Večina vlog ugodno rešenih
ZZZS je lani prejel 3189 vlog za povračilo stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja, nabave medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU, pozitivno je bilo rešenih več kot 89 odstotkov prejetih vlog. Največ vlog za povračilo stroškov se nanaša na storitve, opravljene na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, zavarovane osebe pa so v tujini najpogosteje poiskale storitve s področja zobozdravstva, nevrologije, posegov na ožilju in operacij sive mrene.

ortodontija aleksander-sapač tujina zzzs