vestnik

Na OŠ Kuzma gostili mojstre rokodelstva

Vestnik.si, 31. 10. 2023
OŠ Kuzma
Gostili so mojstre rokodelstva.
Aktualno

Na Osnovni šoli (OŠ) Kuzma so pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije in v sklopu vseslovenskega tedna kulturne dediščine pripravili dan dejavnosti. Potekal je pod naslovom Rokodelstvo nekoč in danes.

Po besedah koordinatorice projekta Brigite Barbarič so učence od 6. do 9. razreda obiskali mojstri rokodelstva in jim predstavili ter skušali približati različna znanja, praktično delo, poklic, ročna in rokodelska dela nekoč in danes ter jim popestrili šolski vsakdan. Učenci so od Karla Šalamona spoznavali lončarstvo, Marjan Hajdinjak jih je sprejel v mizarski delavnici v Gornjih Slavečih, Livija Temlin z vnukinjo Najo Marič in v sodelovanju s Suzano Farič jim je prikazala kvačkanje oziroma ženska ročna dela, Irena Podpečan je vodila delavnico peke domačega kruha in gibanic, Jožef Rogan in vnuk Filip pa sta zanje pripravila delavnico slamokrovstva in izdelkov iz slabe. Preizkusili so se tudi na ustvarjalnih delavnicah, kjer so ustvarjali iz usnja in gline, vodile pa so jih Barbaričeva, Kristjan Pertoci in Jasminka Krpič. 

oš-kuzma, rokodelstva
OŠ Kuzma
Gostili so mojstre rokodelstva.

oš-kuzma, rokodelstva
OŠ Kuzma
Gostili so mojstre rokodelstva.

"Učenci so dan preživeli zelo pestro. Dan dejavnosti so namenili medgeneracijskemu druženju, doživljanju in spoznavanju rokodelstva, izkustvenemu ter praktičnemu učenju ter ustvarjanju," je izpostavila koordinatorica in dodala, da so nastali številni različni izdelki. Na OŠ Kuzma se že vrsto let trudijo ohranjati znanja in veščine prednikov ter rokodelsko in obrtno dediščino, ki bi sicer med mladimi izginjala. 

oš-kuzma, rokodelstva
OŠ Kuzma
Gostili so mojstre rokodelstva.

oš-kuzma rokodelci