vestnik

Na Osnovni šoli Kapela ozaveščali o pomenu pisanja z roko in zaznamovali mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

Vestnik.si, 26. 2. 2024
Damjana Flisar
Pridružili so se vseslovenski akciji Tedna pisanja z roko.
Aktualno

Uvod v novo leto so naredili z domoljubno pesmijo Nazaj pa jih ni.

Damjana Flisar iz Osnovne šole Kapela je zapisala, da so leto 2024 na šoli začeli z novimi idejami in njihovo uresničitvijo. Tako so se tudi letos pridružili vseslovenski akciji Tedna pisanja z roko, ki so ga obeležili v mesecu januarju. "Cilj akcije je, da učence naše šole ozavestimo o pomenu pisanja z roko, jih spodbujamo da vzpostavijo pozitiven odnos do pisanja z roko, da razvijajo fino motoriko ter izražajo spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno," opisuje Flisarjeva. 

Po razredih so izvedli različne dejavnosti, ki so omogočile učencem, da se preizkusijo in spoznavajo pisave drugih učencev. Med aktivnostmi so si izmenjevali spominske zvezke, opisovali družino, sošolce, svoj delovni dan, spomine iz otroštva in podobno. Skupaj so se odločili, da bodo to navado ohranjali tudi v prihodnje ter si pogosteje vzeli čas za ustvarjanje s svinčnikom in papirjem. Poleg tega so na šoli k sodelovanju povabili tudi starše in stare starše učencev, da zapišejo svoje spomine na šolo, ki letos praznuje častitljiv jubilej, 220 let.

teden-pisanja-z-roko, oš-kapela
Damjana Flisar
Pridružili so se vseslovenski akciji Tedna pisanja z roko.

Učenci, ki sodelujejo v šolskem radiu, so skupaj s svojo mentorico pripravili posebno radijsko oddajo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga vsako leto obeležujemo 27. januarja. Na ta dan leta 1945 so vojaki Rdeče armade osvobodili nacistično taborišče Auschwitz in naleteli na okostnjake, žive priče genocida nad Judi, ki ga je izvajala nacistična Nemčija. Mednarodni dan je namenjen ohranjanju spomina na številne umrle v času brutalnega nacističnega in fašističnega režima ter služi kot pomemben opomnik, da se kaj takega ne bi smelo nikdar več ponoviti.

Mladi so ob tem izrazili svoja razmišljanja o vojni in izpostavili aktualne dogodke, kjer so v 21. stoletju še vedno številni otroci žrtve nesmiselnih spopadov zaradi interesov posameznikov. Obsodili so dogajanja v Ukrajini in v Gazi ter poudarili, da otroci ne bi smeli biti žrtve takšnih dogodkov.

Leto 2024 je Vlada Republike Slovenije razglasila za leto generala Rudolfa Maistra, zato so tudi na Osnovni šoli Kapela z učenci šolskega radia naredili uvod v to leto z domoljubno pesmijo Nazaj pa jih ni, je še zaključila Flisarjeva. 

oš-kapela svetovni-dan-spomina-na-žrtve-holokavsta pisanje-z-roko