vestnik

Na Otoku ljubezni so büjrali  

Jože Gabor, 11. 8. 2018
Jože Gabor
Büjraški dnevi
Aktualno

Otok ljubezni ob Muri je tudi letos prizorišče tridnevne prireditve Büjraški dnevi, na kateri se krajani Ižakovec spomnijo časov, ko so bili precej bolj kot danes povezani z reko.  

Ta jim je po eni strani veliko dajala, po drugi strani pa ob poplavah tudi veliko jemala. Zato so reko büjrali, da voda ne bi poplavila okoliške njive in naselja. Prikaz büjranja je bil del programa prireditve. Prikazali so, kako so naredili paušo, torej dolge snope vej, ki so jih nekoč büjraši povezali med seboj, spustili ob breg reke in mednje navozili kamenje.


d124df526b0a619dc3d4fdd855faff18
Jože Gabor
Büjraški dnevi


Delo je opravljalo okrog osem ljudi, ob tem pa so se tudi zabavali in pekli ribe, je povedal nekdanji büjraš Jože Žižek, ki je sodeloval pri prikazu. Ob prikazu büjranja je potekalo še tekmovanje v peki rib na "indašnji" način, na katerem se je pomerilo dvanajst ekip.

82c5b72efd24283c1822b8a0841ac09f
Jože Gabor
Büjraški dnevi


V petek je bil prvi büjraški dan, ko so organizirali mističen večer s poezijo Tineta Mlinariča o Muri in plesom vil. Sobota je dan ljudske kulture in običajev. Dopoldne je bila otroška likovna delavnica v organizaciji Vrtca Beltinci in otroška predstava Mala mürska deklica v izvedbi Gledališča Ku-kuc. Sledila je okrogla miza o alternativi elektrarnam na Muri, popoldne pa so se predstavili svoja starodobne traktorje člani društva Pufkači.

fd315b9e41ccc18d0aed86150bf10c1d
Jože Gabor
Büjraški dnevi


Na prireditvi so ob prikazu büjranja in peki rib nastopili ljudski pevci in godci, bakovske mažoretke, Goriški klantoši in Mešani pevski zbor DU Beltinci in drugi. Pripravili pa so tudi sejem. Novost sobotnega večera je kino na prostem z dokumentarnim filmom o Muri Čarna reka. Nedelja je dan duhovnosti in družabnosti z mašo za pokojne in žive büjraše, s kulturnim programom pa se bodo spomnili pisatelja Miška Kranjca, ki se je rodil pred 110 leti in je v svojih delih opisoval življenje ob Muri. Vsak dan nastopajo tudi glasbene skupine. Organizator 27-ih Büjraških dnevov je Turistično društvo Büjraš Ižakovci.

1f9d9c16b3aefcb0c850843e1b2b155d
Jože Gabor
Büjraški dnevi

büjraški dnevi