vestnik

Na Petanjcih urejajo razgledišče nad mrtvico

M. Ha., 2. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Razgledišče je del učne poti, ki se vzpostavlja med Zdraviliškim parkom in Zatonom.
Aktualno

Na učni poti od Zdraviliškega parka v Radencih do Zatona bodo postavili še različne table in klopi

Pred kratkim smo na Petanjcih opazili, da se gradi pot oziroma razgledišče nad mrtvico Zaton. Kot je pojasnil župan Občine Tišina Franc Horvat, so dela zajeta v projektu Natura Mura, ki ga vodi Zavod RS za varstvo narave s partnerji, eden izmed njih je Občina Tišina. Naslov projekta je Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri, namen pa revitalizacija življenjskih prostorov poplavnega območja reke Mure (vodarski, gozdarski in kmetijski ukrepi za izboljšanje stanja habitatnih tipov in vrst) na območju Nature 2000.



V okviru projekta so se v Občini Tišina že izvedli ukrepi za oživitev mrtvice Zaton. Odstranili so del prekomerne zarasti in mulja z namenom njene ponovne ovodenitve. Izvedli so izkope v skupni dolžini približno 600 metrov, širini približno 20 metrov in globini 1 meter na javnih in zasebnih zemljiščih. Sedaj se vzpostavlja učna pot, ki bo potekala med Zdraviliškim parkom v Radencih in obnovljeno mrtvico Zaton in bo spodbujala ohranjanje biotske raznovrstnosti Nature 2000. Ob poti bodo postavili osnovne usmerjevalne, obveščevalne in interpretacijske table, klopi in druge elemente.

petanjci, učna-pot, zaton
Maja Hajdinjak
Oživljanje mrtvice Zaton z učno potjo.

Projekt Natura Mura se je začel izvajati marca 2020 in bo trajal do decembra 2023. Vreden je 4,6 milijona evrov in je financiran iz programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014–2020 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in s sredstvi Republike Slovenije, namenjenimi doseganju ciljev Nature 2000. Aktivnosti projekta so predvidene vzdolž celotnega slovenskega toka reke Mure. Osrednji cilj projekta Natura Mura je obnova vodnih, gozdnih in travniških življenjskih okolij ob reki Muri, ki se varujejo v okviru mreže Natura 2000.

občina-tišina razgledišče mrtvica-zaton