vestnik

Na Podružnični osnovni šoli Krog prejeli čebelnjak

A. Nana Rituper Rodež, 7. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Ravateljica Suzana Fartelj je sprejela murskosoboškega župana Aleksandra Jevška in predsednika državnega zbora Dejana Židana.
Aktualno

Podružnična osnovna šola Krog je danes od predsednika državnega zbora Dejana Židana prejela manjši čebelnjak. Pričakovali smo dva čebelja panja, prejeli pa kar manjši čebelnjak, je povedala ravnateljica Suzana Fartelj, OŠ II Murska Sobota, in dodala, da je to velika pridobitev za dejavnosti Čebelarskega krožka. Na šoli dajejo veliko pozornost temu, da otroci spoznavajo kranjsko čebelico in pomembno vlogo čebel v naravi pri ohranjanju ravnovesja.   


Židan si pa te šole ni izbral naključno, saj ravno na tej manjši šoli že vrsto let aktivno deluje Čebelarski krožek, s tem pa bodo lahko še bolj poglobljeno gojili čebelarsko tradicijo in se v praksi učili o pomenu čebel in skrbi zanje ter pridobivali med.

cf180575d6e90845a34de5758a73cf24
A. Nana Rituper Rodež
V programu so nastopili učenci POŠ Krog.


To je eden od dveh manjših čebelnjakov, ki jih je Židan nedavno podaril, en čebelnjak je že prejel Jose Graziano da Silva, predsednik Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), katera se bori proti lakoti. Ravno čebele pa so tiste, brez katerih ne bi bilo hrane in ne bi bilo življenja, zato je pomembno, da se tudi na svetovni ravni spoznava vloga čebel.

7fbd0b9d2b7e64d11391143c6251ad4f
A. Nana Rituper Rodež
Čebelarski krožek na POŠ Krog ima nov čebelnjak.

Vsako šolsko leto Čebelarski krožek na šoli v Krogu obiskuje od 25 pa do 30 učencev, njihov mentor pa je Janko Rožman, tudi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja. Z novim čebelnjakom pa bodo še razširil svoje aktivnosti, načrtujejo pa, da bi spomladi dobili tudi čebelice in začeli s pridelavo medu. Rožman je še povedal, da je Slovenija vodilna po številu šolskih Čebelarskih krožkov, teh je po šolah okoli 170. Tudi Mestna občina Murska Sobota je glede čebelarstva nekaj posebnega, saj je na Noršinski ulici v Murski Soboti prvi čebelnjak na svetu, ki je namenjen invalidom.

čebelnjak POŠ Krog Janko Rožman dejan židan čebele