vestnik

Na posestvu Gjerkeš so vrhunska vina združili s kulinariko

Damjana Nemeš, 5. 11. 2023
Jure Kljajić
Za potrebe vrhunske kulinarične izkušnje so Gjerkeševi k sodelovanju privabili mladega kuharskega mojstra Roka Smonkarja, ki v kuhinji s še dvema članoma ekipe ustvarja krožnike najvišjega kulinaričnega ranga.
Aktualno

Ponudbo na domačiji so nadgradili z restavracijo in sedmimi dvoposteljnimi sobami za odrasle.

Matija in Hilda Gjerkeš iz Lenarta, po rodu oba z Goričkega, sta konec osemdesetih let prejšnjega stoletja prevzela propadajočo kmetijo v Fikšincih in jo obnovila. Po obnovi sta leta 1992 zasadila prvi vinograd, čez štiri leta še drugega, po Matijevi nesreči pa je leta 2007 vodenje posestva prevzel sin Leon z ženo Heleno ter sinovoma Dorianom in Maticem. »Kljub temu da nismo živeli tu in da sva bila oba z ženo zaposlena, smo se odločili, da bomo zgodbo, ki sta jo začela moja starša, nadaljevali. Preselili smo se na Goričko, razširili vinograde, čez nekaj let zgradili sodobno vinsko klet s spremljevalnimi prostori za predelavo in degustacijskimi prostori, v zadnjih treh letih pa smo celotno zgodbo nadgradili še z dodatno turistično in kulinarično ponudbo,« pove lastnik posestva Leon Gjerkeš. 

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Leon Gjerkeš.

Že lani so vinarski del ponudbe, ki ostaja njihova glavna dejavnost, obogatili s sedmimi dvoposteljnimi turističnimi sobami za odrasle, s profesionalno opremljeno kuhinjo in restavracijo, vse so svojemu namenu uradno izročili konec letošnjega septembra. Kot je pojasnil sogovornik, so se za destinacijo za odrasle odločili, da bi se njihovi gostje v prijetni okolici, odmaknjeni od mestnega vrveža, odpočili in v miru uživali v degustacijah vin, ki jih ponujajo na posestvu. Gjerkeševi, ki v neposredni bližini domačije obdelujejo dva hektarja vinogradov, so usmerjeni izključno v stekleničenje vrhunskih vin in penin, trenutno pa delajo s petimi belimi sortami vin. »Znotraj tega se sicer malce poigravamo, tako imamo na naši vinski karti približno 18 različnih etiket, od tega so štiri penine, preostalo pa mirna vina različnih letnikov in izvedb.« 

posestvo-gjerkeš, fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Posestvo Gjerkeš.

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Leta 2007 je vodenje posestva prevzel sin Leon z ženo Heleno ter sinovoma Dorianom in Maticem.

Krožniki z lokalnimi sestavinami

Posebnost posestva je tudi restavracija z večhodnimi degustacijskimi meniji. »To pomeni, da nismo 'a la carte' restavracija. Prav tako smo se opredelili kot restavracija brez odpadkov, zato je nujno, da se gostje predhodno naročijo in rezervirajo svojo mizo,« doda sogovornik. Za restavracijski del skrbi mlajši sin Matic, ki je diplomiral na višji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru ravno z diplomsko nalogo, ki se je nanašala na razvoj turizma na vinogradniški kmetiji. »Nadgradnja ponudbe na posestvu je bila torej nekakšna logična posledica ter dokaj hitra in enostavna odločitev.«

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Posebnost posestva je tudi restavracija z večhodnimi degustacijskimi meniji.

Za potrebe vrhunske kulinarične izkušnje so Gjerkeševi k sodelovanju privabili mladega kuharskega mojstra Roka Smonkarja, ki v kuhinji s še dvema članoma ekipe ustvarja krožnike najvišjega kulinaričnega ranga. »Pri sestavi jedilnikov uporabljamo sestavine lokalnih pridelovalcev, dobavitelje imamo namreč v krogu 25 kilometrov. Res je, da včasih vsega ne moremo dobiti, takrat jedilnik prilagodimo. Ta tudi sicer ni ves čas enak, spreminja se sezonsko, lahko pa tudi dnevno, odvisno od razpoložljivosti surovin,« razloži lastnik posestva in doda, da restavracija obratuje od srede do sobote, za vse druge storitve pa se je treba predhodno dogovoriti. Ob odprtju dodatne ponudbe na posestvu so prve termine napolnili gostje iz širše okolice, prišli so tudi gostje iz drugih delov Slovenije in sosednje Avstrije, podoben trend pa se obeta tudi v prihodnje.

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Posestvo Gjerkeš.

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Posestvo Gjerkeš.

posestvo-gjerkeš-fikšinci, leon-gjerkeš
Jure Kljajić
Ponudbo na domačiji so nadgradili z restavracijo in sedmimi dvoposteljnimi sobami za odrasle.

posestvo-gjerkeš Fikšinci kulinarika vina