vestnik

Na priprave k južnim sosedom

D. N., 24. 9. 2022
Osebni arhiv
Člani godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici del priprav vsako leto opravijo na Pagu. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici, ki združuje glasbenike iz domače občine in njene okolice, zaznamuje 25 let delovanja. Leta 1997 so jo ustanovili posamezniki, ki jih je družilo veselje do glasbe. Na začetku je imela 12 članov, nekaj teh še danes aktivno igra, do danes se je njihovo število povečalo na 25.


Godbeniki nastopajo na otvoritvenih slovesnostih, gasilskih veselicah, ki jih društva prirejajo ob različnih priložnostih, na občinskih praznikih, porokah, rojstnih dnevih in pogrebih. »Naš repertoar je obsežen in raznolik, kar nam omogoča, da nastopamo na tako raznovrstnih prireditvah. Poleg tega vsako leto organiziramo koncert, na katerem se predstavimo. Letos bo decembra in bo zaradi jubileja še posebej slovesen,« je povedal Matjaž Rožman, predsednik godbe.

Nič od naštetega ne bi bilo možno brez rednih vaj in vsakoletnih intenzivnih priprav, ki jih deloma izvajajo tudi v tujini. Desetič so se tako odpravili na intenzivne vaje na hrvaško obalo, kar je postala nekakšna tradicionalna aktivnost društva. Kot je povedal Rožman, so štiridnevne priprave pri naših južnih sosedih odpovedali zgolj trikrat, enkrat v začetku delovanja društva in dvakrat v preteklih dveh letih, ki ju je zaznamovala epidemija.

godba-na-pihala, godba-na-pihala-sveti-jurij-ob-ščavnici, priprave, pag
Osebni arhiv
Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici


Godbeniki imajo na pripravah organizirane skupne in sekcijske vaje, izvedejo pa tudi kak nastop ali dva v okolici, kjer so nastanjeni. »Pogostost in intenzivnost vaj sta odvisni od aktivnosti, ki jih imamo v okviru društva načrtovane v mesecih, ki sledijo. Preostanek vaj pa je namenjen druženju in poglabljanju medsebojnih vezi in prijateljstev.« 

Letošnjim pripravam na Pagu so se pridružili tudi sorodniki, prijatelji in podporniki glasbe, prvič pa so se z godbeniki odpravili tudi folkoristi Kulturnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, s katerimi redno sodelujejo tudi na drugih intenzivnih vajah. »Prav tako sodelujemo v zvezi kulturnih društev domače občine in na različnih prireditvah, kjer nastopamo oboji. Sicer pa smo vedno pripravljeni drug drugemu priskočiti na pomoč, če je ta potrebna,« je še rekel Matjaž Rožman.

godba sveti-jurij-ob-ščavnici