vestnik

Na razpis za direktorja soboškega zdravstvenega doma prispela zgolj ena prijava

Rok Šavel, 4. 12. 2023
Aleš Cipot
Kljub burnemu dogajanju, ki smo ga spremljali v zadnjem obdobju v zvezi z razpisom za direktorja soboškega zdravstvenega doma, se nihče razen aktualne direktorice ni opogumil za kandidaturo.
Aktualno

Zdaj je že več ali manj jasno, da se aktualni direktorici Edith Žižek Sapač obeta nov mandat na čelu javnega zavoda.

Danes do 13. ure je bil v skladu z razpisom za direktorja Zdravstvenega doma Murska Sobota, ki je bil objavljen v uradnem listu 24. novembra, rok za oddajo oziroma prejem prijav v tajništvo uprave zdravstvenega zavoda.

Kot smo izvedeli, je prispela le ena prijava, in sicer od aktualne direktorice Edith Žižek Sapač, ki se bo tako brez konkurence potegovala za še četrti mandat na čelu zdravstvenega doma. Že v petek naj bi sicer bila na sporedu seja sveta zavoda, na kateri naj bi njeno kandidaturo obravnavali in po vsej verjetnosti tudi potrdili, zadnjo zeleno luč pa mora podati še svet ustanoviteljic, v katerem sedijo župani občin ustanoviteljic zdravstvenega doma. S tem se bo tudi zaključila saga okoli razpisa, sveta zavoda in imenovanja direktorja, ki je povzročila kar nekaj hude krvi v regiji zaradi takšnih in drugačnih manevrov v ozadju.


Bojkotirali interne volitve


Pri tem velja spomniti, da je nedavno prišlo do še enega zapleta. in sicer pri izvedbi internih volitev za dva predstavnika zaposlenih v svetu zavoda. Kamen spotike je bilo določilo poslovnika o izvedbi volitev, iz katerega izhaja, da delavci volijo po enega predstavnika iz plačne podskupine E1 - zdravniki in zobozdravniki in po enega iz preostalih plačnih podskupin. To v praksi pomeni, da bo v vsakem primeru eden izmed članov sveta zavoda zdravnik ali zobozdravnik, kar je zmotilo vodstva lokalnih sindikalnih enot, ki so se odločili za bojkot volitev. Ne glede na bojkot sta bila kandidata vseeno dva. Od zdravnikov Srboljub Ćurčić in med ostalimi zaposlenimi Erik Horvat, ki je podpise za kandidaturo zbral sam in ni kandidiral na predlog sindikatov. Bojkot je uspel, saj poslovnik določa, da, če se več kot polovica zaposlenih z volilno pravico ne bo udeležilo volitev, le te niso veljavne. Udeležba je bila okoli 48-odstotna, za kvorum je zmanjkalo približno sedem glasov.


Toda to je bilo zgolj podaljšanje neizogibnega, saj bodo nove na sporedu ta teden, predčasne jutri, 5. decembra, in redne interne volitve v četrtek, 7. decembra, in to z istima kandidatoma ter brez pogoja kvoruma. To pomeni, da bi tako v petek ob zasedanju sveta zavoda, le ta vendarle lahko bil zapolnjen z dvema manjkajočima članoma iz vrst zaposlenih, ki v resnici, ne glede na to, kdo bi bila, niti ne bi igrala vloge pri glasovanju za imenovanje direktorja, saj imajo predstavniki občin s šestimi glasovi v devetčlanskem svetu zavoda zanesljivo večino. Sindikati so se zaradi domnevne pozitivne diskriminacije plačne podskupine E1 pri izvedbi volitev obrnili tudi na zagovornika načela enakosti,  ki bi lahko uvedel ustrezen postopek ugotavljanja kršitev načela enakosti. V zdravstvenem domu so ob tem prepričani, da bi do diskriminacije prišlo ravno v obratni smeri zaradi tega, ker so zdravniki in zobozdravniki v precejšnji manjšini, poleg tega tudi precej drugih zavodov v državi uporablja pri internih volitvah delavcev identično rešitev, med drugim dva največja, UKC Ljubljana in UKC Maribor. Tem argumentom so sledili tudi v svetu zavoda, ki je polemiko obravnaval že na svoji konstitutivni seji.


 

edith-žižek-sapač zdravstveni-dom-murska-sobota razpis-za-direktorja