vestnik

Na razstavi predstavljajo dosežke prekmurskega igralca

M. Ha., 27. 7. 2024
Maja Hajdinjak
Razstavo o Evgenu Carju so v PiŠK odprli prav na njegov 80. rojstni dan.
Aktualno

Zaslovel je z lastno monodramo v prekmurščini z naslovom Poredušov Janoš.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je na ogled pregledna razstava o delu prekmurskega igralca Evgena Carja, ki so jo odprli ob njegovi 80-letnici, ko so predstavili tudi njegovo najnovejše knjižno delo.



Dobrovničan je leta 1963 maturiral na murskosoboški gimnaziji ter se nato vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je leta 1967 diplomiral. Med letoma 1968 in 1979 je bil član ansambla SNG Maribor, od leta 1980 pa član Mestnega gledališča ljubljanskega. Občasno je gostoval v Slovenskem mladinskem gledališču, eksperimentalnem gledališču Glej, ljubljanski Drami ter v Prešernovem gledališču v Kranju. V svoji karieri je poustvaril številne glavne in stranske osebe, predvsem (tragi)komične, od Moliera do Shakespeara in drugih, znan pa je tudi po vlogah v več slovenskih filmih, med njimi Veselo gostivanje in Srečen za umret.

Sloves je doživel z lastno monodramo v prekmurščini z naslovom Poredušov Janoš. Ta je premiero doživela leta 1992, tri leta kasneje je nastala televizijska priredba, leta 1998 pa so monodramo izdali še v knjižni obliki. Car z monodramo ni nastopal le v Sloveniji, temveč tudi v zamejstvu, med Slovenci v Nemčiji, na Hrvaškem in drugod. Leta 2008 je izdal še eno dramo, Štorklje umirajo: izginjajoče upanje (prvotni naslov Štrki umirajo). Tega leta je bila drama nominirana tudi za Grumovo nagrado. Vsebina govori o navezanosti preprostega kmeta na rodno zemljo in nemoči starejših ljudi, da bi se zoperstavili pogledom mlajših generacij. Leta 2009 jo je kulturno društvo madžarske narodne skupnosti Barati Kör izdalo v madžarskem prevodu z naslovom A golyak is elpusztulnak.

evgen-car, razstava, pišk, poredušov-janoš
Maja Hajdinjak
Na ogled je med drugim nekaj rekvizitov iz monodrame Poredušov Janoš.

Ob naštetem je Car leta 2003 izdal še pesniško zbirko Szines paraszt, zbirko elegičnih pesmi v madžarščini, ki je izšla pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi. Leta 2019 je izšla njegova avtobiografija z naslovom Moja zgodba: samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, ki je bila naslednje leto prevedena še v madžarščino. Lani je avtobiografija izšla tudi kot zvočna knjiga pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija. Njegovo najnovejše delo pa nosi naslov Pojavimo se in poniknemo kot boža doga. Kot je zapisal v uvodu knjige, se v njej z zgodbami poklanja rodni pokrajini, Prekmurju.

evgen-car razstava PIŠK