vestnik

Na regijskih posvetih zadružniki o perečih temah v kmetijstvu

Vestnik.si, 25. 11. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pet regijskih posvetov je potekalo v prvi polovici novembra.

Zadružna zveza Slovenije (ZZS) je novembra izvedla pet regijskih posvetov zadrug, na katerih so obravnavali aktualne tematike s področja kmetijstva in ukrepov kmetijske politike letos, napovedi za leto 2024 ter rezultate poslovanja kmetijskih zadrug, odprli pa so tudi pereče teme, ki so jih naslovili na kmetijsko ministrstvo.  

Regijski posveti so eden najpomembnejših vsakoletnih dogodkov ZZS, tudi letos so namreč nagovorili več kot 250 slušateljev, ki sooblikujejo slovenski zadružni sistem. Kot je izpostavil predsednik ZZS Borut Florjančič, si kot enega največjih dosežkov letos štejejo združitev celotne verige, od hleva do trgovske vitrine, v tako imenovanih masnih bilancah za meso. Predstavil je še usklajeno delo nevladnih kmetijskih organizacij, ki so po avgustovskih ujmah pripravile solidarnostno akcijo Kmet kmetu! Nudim - potrebujem pomoč na kmetiji. 

simbolična, neurje-nevihta, njiva, posledice-neurja, kmetijstvo, pšenica
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Del posvetov so bile tudi strokovne predstavitve, predstavniki kmetijskega ministrstva so udeležence seznanili s spremembami strateškega načrta skupne kmetijske politike za prihodnje obdobje, predstavili so priprave za novo kampanjo zbirnih vlog ter predstavili okviren terminski načrt objave javnih razpisov programa razvoja podeželja 2013-2020. 

Predstavniki Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so predstavili stanje na področju oddanih zbirnih vlog in izplačila za leto 2023, stanje na področju javnih razpisov in črpanja sredstev ter aplikacijo Sopotnik, nad katero so zadružniki izrazili nezadovoljstvo, saj nenatančen prikaz zemljišč povzroča težave pri ugotavljanju dejanskega stanja na kmetijskih zemljiščih. 

Prav tako so zadružniki zaskrbljeni zaradi vse strožjih predpisov glede okolja in dobrobiti živali, zaradi prihodnjih usmeritev Evropske politike o uporabi sredstev za zaščito rastlin, med drugim tudi zaradi nepripravljenosti kmetijske politike na prilagajanje vedno strožjim zahtevam živinoreje o dobrobiti živali. Kmetje so zaskrbljeni tudi zaradi mladih prevzemnikov, vedno manj jih je pripravljenih prevzemati kmetije in nadaljevati z delom svojih staršev, večinoma zaradi naštetih izzivov in v večini primerov skromnega dohodka.

20230126_121643 (2)
Damjana Nemeš
Zadružništvo na Slovenskem.

Posveti so bili tudi priložnost za predstavitev poslovanja članic ZZS. Zadnji dan leta 2022 je bilo po podatkih Ajpesa registriranih 397 zadrug, ki so skupaj ustvarile 990 milijonov evrov prometa, skupni prihodki in odhodki zadrug so se v primerjavi z letom prej povečali za 24 odstotkov, v vseh zadrugah je povprečno število zaposlenih več kot 2500 in so na podeželju pomemben generator razvoja novih delovnih mest. Preko zadrug se trži večina slovenskega surovega mleka, govedi in grozdja, zadruge so tako pomemben deležnik v verigi oskrbe s hrano in bistveno pripomorejo k prehranski varnosti. 

zadružna-zveza-slovenije regijski-posveti