vestnik

Na sedmih upravnih enotah danes celodnevna stavka. Ali stavkajo tudi v Murski Soboti?

Vestnik.si, STA, 15. 11. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zaposleni na upravnih enotah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, Jesenicah in Rušah bodo danes stavkajo. V času stavke, ki bo trajala ves dan, med 7. in 19. uro, bodo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom.

Stavka poteka na sedežih upravnih enot pa tudi na krajevnih uradih.

Glavne stavkovne zahteve stavkajočih so zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oz. linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

Kot so denimo opozorili, se upravne enote soočajo z drastičnim porastom upravnih postopkov, po drugi strani pa s kadrovskim primanjkljajem in fluktuacijo obstoječih uslužbencev, ki zaradi boljšega plačila in delovnih pogojev zaposlitev poiščejo drugje.

Da bi poiskali rešitve za razrešitev stavkovnih zahtev, so se sindikalni predstavniki v torek sestali tudi z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo. Predstavili so mu dolgoletno perečo problematiko, za katero je minister prepričan, da jo je treba "nemudoma reševati". Zavzel se je za začetek rednega sestankovanja in reševanja zadev, ki niso vezane na samo nagrajevanje.

Zaposleni na Upravni enoti Murska Sobota se za stavko niso odločili, jo pa podpirajo. "Upravna enota tako danes posluje po normalnem urniku," je za Vestnik.si povedal Dominik Šteiner, načelnik soboške upravne enote. 

stavka uprava upravne-enote