vestnik

Na Sotinskem bregu bo kmalu stal nov razgledni stolp

D. N., 9. 7. 2023
Jure Kljajić
Razgledni stolp je pogorel oktobra lani, v tem tednu bodo postavili novega.
Aktualno

Montaža bo prihodnji teden.

Na Sotinskem bregu bo kmalu stal nov leseni razgledni stolp. Kot je za Vestnik potrdil župan Občine Rogašovci Rihard Peurača, so tik pred postavitvijo. Nova nosilna betonska plošča je že pripravljena, tudi leseni del stolpa je izrezan na računalniško vodenem stroju in je bil prejšnji teden v postopku impregnacije. Predvidoma v teh dneh je bil dostavljen na kraj postavitve, montažo načrtujejo prihodnji teden. Stolp je izdelal lokalni podjetnik, po konstrukciji pa bo podoben prejšnjemu, ki je 24. oktobra lani v celoti pogorel. »Stolp bo izdelan na sodoben način in bo zato tudi lepši,« je prepričan Peurača.

Občina je v letošnjem odloku proračuna za razgledni stolp namenila 36 tisoč evrov, kar je po besedah župana predvidoma celotna vrednost investicije, finančna konstrukcija je sestavljena iz lastnih sredstev in prejete zavarovalnine. Občina je namreč imela stolp, ki je pogorel, zavarovan. Slovesno odprtje stolpa bo predvidoma v tednu postavitve, nato pa še avgusta, ko na Sotinskem bregu tradicionalno pripravijo zabavo ob peki vola.

Spomnimo, prvi stolp na Kugli, kakor tudi pravijo Sotinskemu bregu, je bil postavljen leta 1998, konstrukcija je bila iz navadnega lesa, ki je začel trohneti, zato so leta 2009 postavili novo iz impregniranega lesa.

sotinski-breg stolp postavitev