vestnik

Na Sotinskem bregu so živeli že v bakreni dobi

A. Nana Rituper Rodež, 18. 10. 2019
Arhiv Branko Kerman
Arheološka izkopavanja na Sotinskem bregu, kjer so naleteli na prazgodovinsko naselbino. Fotografija Arhiv Branka Kermana
Aktualno

Vodja izkopavanja Branko Kerman z ekipo odkril ostanke hiše in lončene posode.

Na vrhu sotinskega kamnoloma na Goričkem se v teh dneh končujejo arheološka izkopavanja, v okviru katerih so bili v prazgodovinski višinski naselbini odkriti naselbinske ostaline iz bakrene dobe in ostanki hiše iz bronaste dobe. Izkopavanja, ki potekajo od 25. septembra, vodi arheolog Branko Kerman z ekipo iz Pomurskega muzeja Murska Sobota. Najdišče je pomembno zato, ker gre za prvo odkrito višinsko naselbino (408 m) na našem območju, Kerman pa domneva, da je podobnih najdišč po gričevjih Goričkega, ki je bilo doslej arheološko skromno raziskano, še več.

Najdišče je bilo odkrito na posnetkih laserskega skeniranja že v letu 2014, je v obliki podolgovatega ovalnega platoja, ki ga na vzhodni in zahodni ter južni strani obdaja prelom terena na prehodu v strmino. Na severovzhodni, lažje dostopni strani pa je najdišče obdano z visokim zemljenim nasipom in jarkom, razloži Kerman.  

S postopnim širjenjem kamnoloma so se naselbini približali in uničili njen jugozahodni del, ki so ga junija pregledali arheologi Centra za preventivno arheologijo iz Ljubljane in na podlagi odkritih najdb potrdili prazgodovinsko naselbino. Takrat je bilo najdišče tudi zaščiteno in vpisano v register slovenske kulturne dediščine. Zaščitnih izkopavanj se je potem konec septembra lotil Kerman s svojo ekipo.

Žal je bil v preteklih letih pri širjenju kamnoloma južni del tega gradišča uničen, pravi. »V okviru arheoloških izkopavanj zdaj raziskujemo v tistem delu najdišča, ki ni bil poškodovan, in v smeri katerega se bo kamnolom predvidoma širil.« Pri izkopavanjih so odkrili nekaj nosilnih stebrov hiše, ne pa cele hiše, saj je bil z gradbenimi posegi uničen tudi del zgradbe, poleg tega so izkopali veliko kosov lončenine predvsem iz zgodnje bakrenodobne lasinjske kulture in nekaj odlomkov iz bronaste dobe. »Kaže tudi, da gre za multiperiodno poselitev, pri čemer so se prvi prebivalci naseljevali že v najstarejših obdobjih, na podlagi naključno pobranih keramičnih odlomkov na najdišču pa predvidevamo, da je bilo to območje poseljeno tudi v mlajših arheoloških obdobjih.«

Kerman, ki ima največ izkušenj z arheološkimi izkopavanji v ravninskem delu, še posebno na trasi pomurske avtoceste, se tokrat prvič loteva izkopavanja višinske naselbine. Ta na Sotinskem bregu je prva odkrita v Prekmurju, na najvišjih točkah gričev Prekmurja pa naj bi jih bilo še več.  

sotinski-breg bakrena-doba