vestnik

Na srečanju spregovorili o sladkorni bolezni in krizi vrednot

Vestnik.si, 13. 12. 2023
Osebni arhiv
Strokovno srečanje članov.
Aktualno

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota in Lions klub Murska Sobota sta pripravila strokovno srečanje članov.

Zbrane je nagovoril Igor Ternar, član Lions kluba in poverjenik za stike s slepimi in slabovidnimi Pomurja. Ternar je uvodoma dejal, da je samo človekovo razumevanje tisto, ki v resnici vidi. "Potopiti se je treba globje vase, v svojo bit, da človek odkrije tisto, kar si želi videti, ali kar že ve, a je vse skupaj potlačil pod pritiskom družbenih pravil, eksistencialnih potreb, prirojenega ali vsajenega strahu in negotovosti. To spoznanje me vedno znova opozarja in uči, ozavestil pa sem ga odkar sem z vami, slepimi in slabovidnimi srečujemo, spoznavamo in si delimo naša skupna srečanja," je izpostavil. Nadaljeval je, da danes živimo v času krize vrednot, nespoštovanja mnenj in stališč drugače mislečih, grobega in žaljivega govora. Prav zato je poslanstvo Lions klubov razvijati in ustvarjati občutek za sočloveka. "Veliko pozornosti posvečamo lajšanju težav slepih in slabovidnih," je dodal, in to v v obliki dobrodelnih akcij in pomoči pri nabavi tehničnih pripomočkov za slepe in slabovidne, ki jih ne financira ali ne sofinancira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Tako pripravljajo skupna srečanja, ki so tako športna, kulturna kot izobraževalna, potem so letos v sodelovanju s Foto video klubom iz Lendave pripravili fotografsko razstavo in gostili Evgena Bavčarja, ki je slep že od mladosti. "Njegove fotografije so številne obiskovalce brez odvečnega nagovarjanja potegnile v svet, kjer je potrebno zreti v srce, da bi nevidno lahko spregovorilo. Razstavo smo organizirali tako, da so si jo lahko ogledali ali doživeli tudi slepi in slabovidni. Tako smo z našo razstavo mesto Lendava umestili na zemljevid invalidom prijaznih mest," je še povedal Ternar. 

Tematika, ki so ji na srečanju namenili pozornost, se je nanašala na nevarnosti, ki jih prinaša sladkorna bolezen in njen škodljiv vpliv na vid. Medse so povabili specialistko interne medicine Natašo Pitz, ki je spregovorila o dognanjih na področju zdravljenja sladkorne bolezni. 

mdss-murska-sobota lions-klub-murska-sobota srečanje