vestnik

Na Srednji Bistrici obudili staro ljudsko opravilo

Jože Gabor, 28. 2. 2019
Jože Gabor
Ljudske pevke so se zbrale pri družini Hren.
Aktualno

Ljudske pevke iz Žižkov že več let sodelujejo z družino Hren iz Srednje Bistrice pri prizadevanju za ohranjanje tradicije in kulturne dediščine kraja in okolice.

Tokrat so pripravili prikaz česanja perja.Marija Hren je povedala, da to opravilo v zimskih večerih pri njih izvajajo že večlet. Na večini domačij v kraju pa so česali perje nazadnje pred več kotštiridesetimi leti. Delo ni težko. Nekoč so ga opravljale običajno ženske, moškipa so sedeli pri sosednji mizi in kartali. Na teh večerih se je spoznalo precejmladih, ki so se kasneje poročili.To opravilo je trajalo tudi po teden dni, ob domačih pa so sodelovali še sosedjein sorodniki. Za večerjo je bil kruh z različnimi namazi in čebulo ter jabolka, za pijačo pajabolčnica in čaj. Zadnji dan so dobili tudi meso in pogače. Tokrat bo perja za en "vankiš" (vzglavnik), je dodala Marija.



56e76fc25ee784a7993120ae1d9bf496
Jože Gabor
Ljudske pevke so se zbrale pri družini Hren.


Ob prikazu so ljudske pevke iz Žižkov pele ljudske pesmi, med njimi tudi take,ki so bile že skoraj pozabljene in so jih spet obudile po raziskovanju glasbenetradicije med starejšimi krajani. Vodja ljudskih pevk Rebeka Bukovec je dodala,da z Marijo in Tončkom Hrenom sodelujejo tudi pri prikazu drugih ljudskihobičajev. Dobivajo se v prostoru, ki so ga preuredili iz hleva v družabni prostor.Tam je tudi krušna peč, v kateri pečejo kruh, vrtanke in pogače, da obnjihovem druženju ves čas diši po domačih dobrotah.

756ebf918bba885096185f6fb26c9dcb
Jože Gabor
Perja bo za en vzglavnik.

325ab080170bfd47c9e3ef823c7967dd
Jože Gabor
Zimske večere nekoč so si krajšali z različnimi opravili, zraven pa pogosto peli.

Jože Gabor
Česanje perja na Srednji Bistrici. 
česanje perja Srednja Bistrica družina Hren