vestnik

Na valovih besed in glasbe na Otoku ljubezni v Ižakovcih

Jože Gabor, 22. 10. 2022
Jože Gabor
Literarno-glasbeni dogodek z naslovom Pisatelji in reke
Aktualno

Ob šumenju Mure so na Otoku ljubezni v Ižakovcih organizirali tradicionalni literarno-glasbeni dogodek z naslovom Pisatelji in reke.

Podobne dogodke s poudarkom na literaturi in rekah pripravljajo tudi drugje po Sloveniji, v Pomurju pa so ga podnaslovili Na valovih besed in glasbe – Mura 2022. Organizatorja sta bila Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci in Društvo slovenskih pisateljev. Sodelovali so trije literarni ustvarjalci: Cvetka Bevc, Robert Titan – Felix in Tine Mlinarič. Lani so sodelujoči brali svoje pesmi, letos pa odlomke iz svojih proznih besedil. V glasbenem programu so nastopile učenke Glasbene šole Beltinci – Trio Bellissimo. Pred začetkom kulturnega programa so prižgali vilinski ogenj. Po kulturnem dogodku se je večer nadaljeval z druženjem na prostem ob ognju.

Tri pisatelje je predstavila Simona Cizar iz Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci. Tine Mlinarič, ki že od začetka sodeluje pri organizaciji dogodka ob šumenju Mure, je povedal, da literarno-glasbeni večeri Pisatelji in reke potekajo v okviru projekta Društva slovenskih pisateljev z naslovom Slovenska pisateljska pot. Ta pot se vije po vsej Sloveniji, postojanke pa so rojstne hiše pisateljev in pesnikov, ali druge točke, ki spominjajo na literarno zgodovino. V okviru tega projekta skrbijo po eni strani za obujanje preteklosti, za našo literarno dediščino. Po drugi strani pa skušajo to literarno dediščino predstaviti na zanimiv način z literarnimi dogodki. Z literarno-glasbenimi večeri Pisatelji in reke so ob skrbi za literarno dediščino obenem tudi varuhi rek, ki so zaradi posegov ljudi ogrožene.

pisatelji-in-reke otok-ljubezni Ižakovci literarno-glasbeni-večer