vestnik

Na voljo nova aplikacija za uporabo elektronske osebne izkaznice. Kaj omogoča?

Vestnik.si, 31. 12. 2022
Ministrstvo za javno upravo
Mobilna aplikacija eOsebna.
Aktualno

V spletnih trgovinah Google Play in App Store je na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice, s pomočjo katere se identificiramo pri uporabi spletnih storitev ter upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.

Ministrstvo za javno upravo pravi, da želi z mobilno aplikacijo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom imenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice. Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Aplikacija omogoča brezstično uporabo izkaznice, pametni telefon pa mora podpirati protokol NFC. 



"EOsebna skupaj s pametnim telefonom deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo obeh digitalnih potrdil za prijavo (visoke ravni in nizke ravni). Ko imamo mobilno aplikacijo nameščeno na pametnem telefonu, moramo z njo povezati svojo osebno izkaznico, tako da prepišemo kodo CAN, ki je sestavljena iz 6 števk, te so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice," tako na ministrstvu. Dodajajo, da lahko z mobilno aplikacijo povežemo tudi več osebnih izkaznic, kar omogoča, da na primer več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom.


Ko je elektronska osebna izkaznica povezana, se lahko z njo prijavimo v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo prek storitve SI-PASS. To naredimo tako, da s seznama izberemo prijavo z elektronsko osebno izkaznico in mobilno aplikacijo. Pri tem lahko uporabimo bodisi brskalnik na mobilni napravi bodisi brskalnik na osebnem računalniku. V tem primeru moramo ob prijavi s kamero preko aplikacije eOsebna zajeti kodo QR, ki se izpiše na zaslonu osebnega računalnika. Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejamo nastavitve aplikacije ter pregledujemo podatke elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktiviramo, ji spremenimo kodo PIN ali jo odklenemo s pomočjo kode PUK. Ob mobilni aplikaciji eOsebna seveda ostaja tudi klasičen način (s čitalnikom) uporabe elektronske osebne izkaznice za prijavo v elektronske storitve in za e-podpisovanje ter urejanje gesel.

eosebna aplikacija osebna-izkaznica