vestnik

Na vrhu Vinariuma v manj kot minuti

Jože Gabor, 27. 8. 2018
Jože Gabor
2. tek na Vinarium. 
Aktualno

Na drugem teku na vrh stolpa Vinarium v Lendavi sta bila najhitrejša Jasmina Klančnik in Rene Sluga, ki je ponovil lanski uspeh. 

Tekmovalni teki po stopnicah postajajo tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen šport.Organizator teka na vrh Vinariuma je bilo podjetje Viguor, v vseh kategorijah pa je sodelovalo 53 tekmovalcev iz Slovenije in tujine. Na tekmovanju so se pomerili v treh kategorijah, in sicer enkrat tek do vrha, trikrat tek do vrha ter štafetni tek – ekipna štafeta, kjer sodelujejo trije in si med tekom predajajo štafetne palice. V ekipni štafeti je moral vsak od treh tekmovalcev enkrat priteči do vrha.


Absolutni zmagovalec teka v prvi kategoriji je bil Rene Sluga, ki je zmagal tudi lani in je na vrh pritekel v 51 sekundah in 59 stotinkah. Lani je bil hitrejši, saj je na vrh pritekel v 44,92 sekundah. Drugi je bil Josef Eder, tretji pa Aleš Majster. Med ženskami je bila najhitrejša Jasmina Klančnik, ki je na vrh pritekla v minuti, osmih sekundah in 97 stotinkah sekunde. Druga je bila Tanja Sukič, tretja pa Lina Rotar Paušič. Tudi zmagovalka med ženskami je bila nekoliko počasnejša od lanske zmagovalke Nine Malačič, ki je na vrh pritekla z rezultatom 1:08,13. Razlog nekoliko slabšim časom so bile mokre stopnice in veter, ki je pihal ob letošnjem tekmovanju.

8215941cfd8b24a0753cd99b06b8ee80
Jože Gabor
2. tek na Vinarium.

V kategoriji 3 x eks je bil najboljši Josef Eder s časom 2:46,4, drugi Rene Sluga, tretji pa Dejan Šumenjak. Med ženskami je v tej kategoriji tekmovala Jasmina Klančnik, ki je dosegla čas 5:24,2. V ekipni štafeti je bila najboljša ekipa The Best of the Best s časom 2.58,5, druga je bila ekipa z imenom Probali smo, tretji pa Horvatovi.Med udeleženci teka so bili tudi taki, ki se redno udeležujejo tekov po stopnicah v Sloveniji in tujini, je povedala Meggy Ferencek, ki je skupaj z Grego Konkoličem vodila organizacijo dogodka.

Obstaja tudi Pokal Slovenije

Najbolj znana sta tek na Kalvarijo v Mariboru in tek na vrh Kristalne palače v Ljubljani: »Lendavski Vinarium tek je edini tekmovalni tek po stopnicah na vrh stolpa v Sloveniji in je uvrščen na mednarodni seznam tekov po stopnicah Towerruning World Association. Mednarodno športno prireditev smo organizirali v sklopu Festivala Vinarium Lendava. Teki po stopnicah so v svetu vse bolj priljubljeni, temu trendu pa čedalje bolj sledimo tudi v Sloveniji.« pravi Meggy Ferencek.Letos se je več prirediteljev tekov v Sloveniji povezalo v Pokal Slovenije, v okviru katerega tekmovalci po vsej državi s svojimi rezultati zbirajo točke za skupni seštevek, dodaja Gregor Konkolič: »To še dodatno prispeva k promociji te oblike teka, ki gotovo tudi zelo koristi za ljudi različnih poklicev, kot so gasilci, policisti in vojaki, da ostanejo v dobri kondiciji. Tek po stopnicah zahteva veliko moči in spodbuja rast mišic.« Udeležencem tekmovanja se je na stolpu Vinarium Lendava pridružil tudi humanitarec in maratonec Bogomir Dolenc, ki je po tekmovanju v Športnem parku Lendava začel enega od tekov 42 maratonov, ki jih namerava premagati v 42 dneh. Z zbranim denarjem dobrodelnega podviga bo pomagal fundaciji Mali vitez in mladim, ki so preboleli raka, je povedal Konkolič.
tek na Vinarium lendava