vestnik

Zdravstvena šola bo po letih prizadevanj dobila telovadnico. Upajo, da bo prva lopata zasajena letos

I.B., 25. 10. 2020
Arhiv šole
Nov športni objekt je po načrtu, ki ga je pripravila družba ARK arhitektura Krušec, zamišljen kot prizidek obstoječega šolskega poslopja v smeri Panonske ulice.
Aktualno

Za športni objekt si šola močno prizadeva vse od leta 1973.

Slovenska vlada je lani v načrt razvojnih programov za obdobje 2019–2022 uvrstila projekt gradnje telovadnice za Srednjo zdravstveno šolo (SZŠ) Murska Sobota. Šola je konec septembra objavila javno naročilo za novogradnjo oziroma prizidavo športnega objekta. Rok za oddajo ponudb bi se moral izteči jutri, vendar je podaljšan do 9. novembra. Ravnateljica Zlatka Lebar nam je pred dnevi povedala, da čakajo, da se postopek izteče, in upajo, da prejmejo ponudbo, ki jo bo možno realizirati. Če pa bodo cene previsoke, se bo projekt ustavil, je opozorila. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo do leta 2021 zagotovilo okrog štiri milijone evrov, šola in Eko sklad pa naj bi po prvih ocenah prispevala še vsak po 500 tisoč evrov. Načrtovana je namreč gradnja nizkoenergetske stavbe, za kar Eko sklad zagotavlja nepovratna finančna sredstva. Lebarjeva je pri tem še opozorila, da gre le za ocene, realnejši zneski bodo znani po končanem razpisu. 

44aa7d1d698f8fd45c10d437978b3cef
Bernarda B. Peček
Ravnateljica Zlatka Lebar

Dolgoletna želja


Telovadnica bo prizidek šolske stavbe, namenjena bo tako dijakom SZŠ kot dijakom Biotehniške šole Rakičan, v popoldanskih urah jo bodo lahko uporabljali tudi drugi. Kot izhaja iz razpisne dokumentacije, bodo ob telovadnici dozidali in rekonstruirali še vhodni nadstrešek srednje šole z vhodno avlo in sanitarne sklope s pomožnimi prostori na stiku obstoječega in novega objekta. V vzhodnem delu šolskega poslopja se bosta dozidali še učilnica in jedilnica. Poleg tega bo gradnja obsegala zunanjo ureditev vhodnega trga pred šolo, parkirišča in vhodnega trga pred telovadnico. Lebarjeva je pojasnila, da se bo telovadnica dozidala na severni strani šoli, v smeri proti Panonski ulici. »Telovadnica je dolgoletna želja. Že od leta 1973, ko je bila zgrajena nova šola, se je ta projekt skušalo izpeljati, ampak takrat so komaj dobili sredstva za šolo. Od tistega leta se je vsaka ravnateljica pred mano trudila za to.« Dijaki zdravstvene šole so v teh letih ob ugodnem vremenu športno vzgojo imeli na zunanjih igriščih. Na šoli so imeli manjši prostor, ki so ga uporabljali za kakšne vaje ob slabem vremenu, sicer pa so uporabljali telovadnico Biotehniške šole. 

informativni-dan, 2020, srednja-zdravstvena-šola-murska-sobota
Niko Časar
Srednja zdravstvena šola Murska Sobota.

Že včeraj bi začeli
Načrte za projekt je pripravila družba ARK arhitektura Krušec že pred leti v okviru javnega natečaja. Ravnateljica SZŠ je povedala, da so takrat dobili 35 idejnih rešitev. Kot najprimernejši je bil izbran projekt omenjene arhitekturne družbe. Ta ima dva sklopa – poleg gradnje telovadnice še ureditev zunanjih športnih površin. »Prioriteta je telovadnica, vse pa je odvisno od razpisa. Cena je najpomembnejši dejavnik in videli bomo, kdo bo tisti, ki bi za državo sprejemljivo ceno izvedel projekt,« še pove Lebarjeva. Če ne bo nobenih zapletov z razpisom, na primer revizije, je po njenih besedah možno pričakovati, da se bodo dela začela še v tem koledarskem letu, če bo to seveda dopuščalo vreme. »Vsi na šoli bi bili najbolj veseli, če bi se začelo praktično že včeraj, vendar smo se v prejšnjih letih navadili na potrpežljivost. Če bo resnično lahko vsaj nekaj začetega v tem letu, bo še toliko bolje.« Projekt naj bi bil končan septembra 2022.

srednja-zdravstvena-šola murska-sobota športni-objekt