vestnik

Nadaljevala se bodo koalicijska pogajanja, pričakovati je razrez ministrskih mest

Vestnik.si, STA, 6. 5. 2022
Bobo
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec bodo danes nadaljevali koalicijska pogajanja za sestavo 15. slovenske vlade.
Aktualno

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec bodo danes nadaljevali koalicijska pogajanja za sestavo 15. slovenske vlade. V preteklih dneh so delovna pogajanja potekala na ravni strokovnih skupin, po današnjem srečanju pa je že pričakovati razrez ministrskih mest po koalicijskih partnerjih.

Prvi uradni krog koalicijskih pogajanj so prvaki najverjetnejših koalicijskih partneric opravili v torek, po njem pa ocenili, da pogajanja za sestavo nove vladne koalicije uspešno tečejo. Določili so tudi časovnico nadaljnjih pogajanj, po napovedih najverjetnejšega kandidata za mandatarja Goloba bodo skušali vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa parafirati najkasneje 13. maja, še pred ustanovno sejo DZ.

Koliko in katera ministrstva bodo pripadla posameznim strankam, Golob, Fajonova in Mesec v javnosti še niso želeli razkrivati. Je pa Golob glede razdelitve mest, za kar se omenja, da bi štiri ministrska mesta lahko pripadla SD in tri Levici, potrdil, da se za zdaj pogovarjajo znotraj teh izhodišč, "plus minus eno ministrstvo". Kot kaže, se ob tem obeta tudi sprememba zakona o vladi, a po Golobovih besedah še ni dokončno določeno, v katerem delu ga bodo spreminjali, napoveduje pa spremembe tako v imenih kot v razporeditvi resorjev. V javnosti je sicer zaokrožilo tudi že nekaj možnih ministrskih kandidatov, uradni pogovori o imenih posameznih kandidatov pa naj bi med prvaki strank po Golobovih besedah stekli prihodnji teden.

volitve stranke pogajanja koalicija vlada
Kaj zdaj berejo drugi