vestnik

Nadaljuje se nadzor nad ostanki pesticidov v mandarinah

Vestnik.si, 7. 11. 2023
Pixabay
Mandarine
Aktualno

Opravljali bodo tudi preglede na stojnicah ob cestah.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na podlagi informacije hrvaških pristojnih oblasti o distribuciji s klorpirifosom onesnaženih mandarin hrvaškega porekla v Republiko Srbijo poostrila nadzor. 

S preverjanjem obvladovanja ostankov pesticidov prisotnih v mandarinah so inšpektorji za hrano začeli pred nekaj dnevi. Nadzore so izvedli pri trgovcih, pri čemer se je preverjalo poreklo mandarin, obvladovanje ostankov pesticidov, v nekaterih primerih je bilo izvedeno tudi vzorčenje. "Ugotovljeno je bilo, da trgovci tudi sami preverjajo ostanke pesticidov v živilih. Aktivnosti se nadaljujejo v tem tednu, in sicer se bodo pregledi izvajali pri distributerjih, v maloprodaji, kar vključuje tudi nadzor na stojnicah ob cestah," so navedli in dodali, da bo inšpekcijski nadzor vključeval tudi vzorčenje. UVHVVR je še zapisala, da bo javnost o ugotovitvah nadzora obveščena. 

Spomnimo, da je izvajalec dejavnosti Polavi logistika d.o.o. sprožil postopek odpoklica mandarin iz doline Neretve, ki so bile distribuirane v trgovsko verigo Hofer. Potrošnike, ki so neskladne mandarine kupili in jih še hranijo doma, so pozvali, naj jih vrnejo na mesto nakupa. 

mandarine pesticidi uvhvvr