vestnik

Nadaljujejo se spremembe v mestnem središču

Timotej Milanov, 18. 3. 2021
Imo-Real
V meščanskem večstanovanjskem objektu ob študijski knjižnici v središču Murske Sobote bo 76 stanovanj.
Aktualno

Soboška družba Imo-Real pred začetkom izvedbe dveh zanimivih stanovanjskih projektov v Pomurju.

Po prenovi Slovenske ulice in skorajšnji zgraditvi stanovanjsko-poslovnega objekta v Kocljevi ulici v Murski Soboti se obeta začetek nekaterih napovedanih projektov, ki bodo še spremenili podobo mestnega središča. Družba Imo-Real namerava nasproti Pokrajinske in študijske knjižnice na območju, kjer je danes gramozno parkirišče, zgraditi objekt, v katerem bo 76 stanovanj, od tega največ trisobnih (40) in dvosobnih (28), osem stanovanj pa bo štirisobnih. Objekt so zasnovali arhitekti pod vodstvom profesorja arhitekture in ljubljanskega podžupana Janeza Koželja po vzoru stavb v večjih evropskih mestnih središčih. Tako bo imel zaokroženo zasnovo z velikim dvoriščem v sredini, na katerem bodo zasajena drevesa. Vhodi v stanovanja bodo urejeni z zunanjimi hodniki in tremi stopniščnimi jedri, s čimer bodo zagotovili, da bližnja avtobusna postaja ne bo moteča za stanovalce. V pritličnem delu bo več poslovnih prostorov. V podzemni etaži objekta bo 122 parkirnih mest za stanovalce in uporabnike poslovnih prostorov. Celotna površina objekta je skoraj 13 tisoč kvadratnih metrov.

Kot pojasnjuje direktor Imo-Reala Jožef Horvat, so trenutno v fazi projektiranja objekta, še letos pa želijo pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje in predvidoma v začetku prihodnjega leta začeti gradnjo, ki bo trajala 18 mesecev. 

Imo-RealMS
Imo-Real
Novo stavbo bodo zgradili med Zvezno in Slomškovo ulico ter avtobusno postajo. V pritličnem delu objekta bodo poslovni prostori.

Po pridobitvi gradbenega dovoljenja bo tudi stekla prodaja stanovanj. Objekt bo vseljiv jeseni leta 2023, do konca tega leta mora občina zaradi črpanja že zagotovljenih evropskih sredstev tudi dokončati celostno ureditev Slomškove ulice.

Kot je na zadnji seji mestnega sveta povedal župan Aleksander Jevšek, ta poleg preplastitve cestišča zajema še rekonstrukcijo vseh komunalnih vodov, ureditev kolesarskih stez in pešpoti, skupna vrednost sanacije je okoli milijon evrov. Že aprila letos pa bo občina objavila tudi razpis za izbiro izvajalcev ureditve Ulice arhitekta Novaka in Ulice Staneta Rozmana, ki vključuje tudi gradnjo krožišča med Ulico Staneta Rozmana in Gregorčičevo ulico.

Kot je znano, je vseh 27 stanovanj v omenjenem objektu v Kocljevi ulici, ki ga je prav tako zgradil Imo-Real, v celoti kupil republiški stanovanjski sklad.

V soboški družbi pa v bližnji prihodnosti načrtujejo še več projektov. Še letos bodo začeli graditi vila blok v Radencih, ki bo stal na mestu nekdanje mesnice Panvite MIR. Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja so že vložili, objekt pa bo zgrajen v osmih mesecih. V njem bo šest stanovanj, v bližini bo tudi z nadstrešnico pokrito parkirišče. Imo-Real pripravlja tudi veliko investicijo v Mariboru, do izvedbe katere bo prišlo v naslednjih štirih letih. Gre za gradnjo večjega stanovanjskega objekta na mestu gradbene jame Maks na desnem bregu Drave, v katerem bo 136 stanovanj.

mercator
Mercator
Tako naj bi bilo videti novo Mercatorjevo trgovsko središče v Murski Soboti

Pri najboljšem sosedu skrivnostni

Aleksander Jevšek je povedal še, da je družba Mercator po nekaterih informacijah že izvedla razpis za izbiro izvajalca rušitve objektov na območju nekdanjega Potrošnika v središču mesta. Mercator je lani poleti končno napovedal začetek projekta, ki bi ga moral začeti izvajati že pred več kot desetimi leti. Na območju med Slomškovo, Slovensko, Gregorčičevo ulico in Ulico arhitekta Novaka je predvidena gradnja 4350 kvadratnih metrov velikega trgovskega središča, od tega bo več kot polovico površine zajemala Mercatorjeva trgovina. Poleg objekta bodo uredili še 130 parkirnih mest. Po odprtju središča bo najverjetneje zaprla vrata ena od dveh obstoječih Mercatorjevih poslovalnic v središču mesta. Pri tem investicije ne bo vodil Mercator, temveč želijo za projekt najti partnerja, sami pa bodo samo vzeli v najem del novozgrajenega objekta. V Mercatorju pojasnjujejo le, da postopek izbire investitorja v Murski Soboti poteka, zato na naša vprašanja ne morejo odgovoriti. Po neuradnih informacijah je eden od potencialnih investitorjev tudi ptujsko gradbeno podjetje Drava, ki je na bližnjem zemljišču zgradilo novo upravno stavbo Mola, a v družbi tega za zdaj prav tako ne želijo komentirati.

murska-sobota mestno-središče
Kaj zdaj berejo drugi