vestnik

(Nadgradnja vodovodnega sistema B) Župan Mihalič zelo jezen, ker projekt stoji

D. N., 4. 6. 2022
Nataša Juhnov
Edvard Mihalič, župan Občine Rogašovci: »Če junija izvajalci ne bodo začeli graditi, bo nastal problem, ker del fizično ne bodo mogli izvesti do roka.«
Aktualno

Nadgradnja vodovodnega sistema B se še vedno ni začela. Zapletlo se je pri nabavi potrebnih materialov in zaradi podražitev v gradbeništvu.

»Zelo sem jezen, ker projekt stoji. Izvajalci iščejo ustrezne materiale in dokler jih ne bo, ne moremo nič. Roka, do kdaj naj bi materiale našli, ni, vemo pa, za kdaj je določen rok končne izvedbe. Če junija izvajalci ne bodo začeli graditi, bo nastal problem, ker del fizično ne bodo mogli izvesti do roka,« pravi Edvard Mihalič, župan Občine Rogašovci, ki je koordinatorica projekta nadgradnje. Pogodba z izvajalci del je bila podpisana že 3. decembra lani, v petnajstih dneh bi morala slediti uvedba v delo, nato pa glede na vremenske razmere tudi začetek gradnje.  

rogašovci, vodovod-sistem-b, voda
Nataša Juhnov
V projektu, ki je razdeljen na tri sklope, bodo izbrani izvajalci na novo položili 21 kilometrov transportnih cevovodov, 60 kilometrov primarnih in 119 kilometrov sekundarnih cevovodov.

V projektu, vrednem 33,6 milijona evrov, ki je razdeljen v tri sklope, bodo izbrani izvajalci na novo položili 21 kilometrov transportnih cevovodov, 60 kilometrov primarnih in 119 kilometrov sekundarnih cevovodov. Prav tako sta predvideni novogradnja štirinajstih objektov v sistemu ter nadgradnja triintridesetih obstoječih črpališč in štirinajstih vodohranov. Vsa dela bi morala biti končana do 31. decembra 2023.

»Z ministrstvom za okolje in prostor smo se že pogovarjali. Verjetno bodo upoštevali izredno situacijo in nam dovolili podaljšati projekt ter njegovo vrednost zaradi izrednega povečanja cen, če bi bilo to potrebno. Tu torej imamo zeleno luč, rumena luč pa vsekakor že gori, ker je situacija nenormalna,« še poudarja Mihalič

Z izvajalci so pristojni že opravili sestanek, na katerem so se dogovarjali o tem, katere materiale bi nominirali. Opremo bo na območju vseh dvanajstih občin, vključenih v sistem, dobavil in vgradil Elproing iz Murske Sobote s partnerjem javnim podjetjem Komunala Murska Sobota. Izbrani izvajalec v prvem in drugem sklopu pa je Teleg-M iz Ljubljane, ki bo s partnerjem Hidrosvetom iz Celja zgradil objekte, in sicer v prvem sklopu na območju občin Beltinci, Puconci, Tišina in Mestna občina Murska Sobota, v drugem sklopu pa na območju občin Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Rogašovci in Šalovci.


V Apačah medtem že gradijo
Medtem se je nadgradnja vodovoda sistema C že začela. Podjetje GMW iz Turjanec, ki je bilo izbrano za izvedbo omenjene nadgradnje v 2. in 4. sklopu, je v začetku prejšnjega tedna začelo dela v Občini Apače. Izvedena bo nadgradnja vodovoda od naselja Apače do vodohrana Lešane, nakar je predvidena tudi modernizacije lokalne ceste Apače–Lešane. V omenjenih sklopih bodo zgrajeni primarni in sekundarni vodi v apaški občini ter sekundarni vodi in prečrpališče pitne vode Blaguš v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Dela na omenjenem območju bodo predvidoma končana v treh mesecih.

vodovod-sistema-b nadgradnja edvard-mihalič