vestnik

Nadlegovanje po telefonu: Študenta prosila, naj posname video

A. B., 4. 3. 2019
Profimedia
Vsake toliko časa se pojavijo poskusi goljufij po mobilnem telefonu ali elektronski pošti. 
Aktualno

Študent iz Murske Sobote je doživel nadlegovanje po telefonu in elektronski pošti

»Po mobilnem telefonu me je poklicala ženska, se predstavila in me nagovorila z imenom in priimkom ter povedala, da spremlja moje delo in moje aktivnosti. Razložila mi je, da za znano organizacijo pripravljajo različne projekte in da k sodelovanju vabijo mlade, prepoznavne ljudi. Kmalu zatem je po elektronski pošti na moj naslov poslala natančen vprašalnik, kjer me je spraševala o mojih pogledih na svet, tudi zelo osebnih, ali me na primer moti, če je nekdo istospolno usmerjen, o mojih pogledih na desničarstvo in podobno. Pri tem mi je ponudila finančno pomoč pri nakupu obleke, in ker nisem pokazal za to nobenega interesa, mi je ponudila, da mi kupijo računalnik.«
Tako je svojo neprijetno izkušnjo nadlegovanja po telefonu in elektronski pošti opisal študent iz Murske Sobote. Na vprašanje, kje je dobila njegov naslov in telefonsko številko, je klicateljica odgovorila, da pri eni od organizacij in predsedniku te organizacije. V tej organizaciji, ki resda obstaja, pa osebe, ki ga je klicala, kot se je sogovornik sam prepričal, niso poznali. Kmalu mu je začela ponujati službo, za katero naj bi bilo več kandidatov, pošiljateljica sporočila pa je ravno v njem videla pravega človeka za to mesto. Dodala je še, da se zanj zelo zavzema in da so zanj že rezervirali nekaj denarja. Pisala mu je naprej, čeprav ni pokazal nobenega interesa za finančno pomoč ali službo.



»Prosila me je, naj posnamem video, v katerem se predstavim, ter jim ga pošljem. Ker mi je bilo sumljivo, sem z drugega mobilnega telefona s skrito številko poklical na številko, s katere me je klicala, a se ni oglasila. Kakšno uro kasneje mi je poslala SMS-sporočilo in me vprašala, zakaj sem jo klical. Sporočila, da bodo službo dali drugemu, ker se ne odzivam, je pošiljala naprej. Spletnih goljufij je veliko, težava pri tej pa je zame, da te pokliče neznanec, ki te pozna po imenu, ve, kaj počneš, in ima tudi tvojo številko mobilnega telefona in elektronski naslov,« še pove študent.
V policijskem žargonu bi v tem primeru lahko šlo za nigerijsko goljufijo. Če doživimo tako nadlegovanje, je najbolje takšna sporočila preprosto izbrisati ali pismo, če pride v fizični obliki, vreči v smeti, opozarjajo v Policijski upravi Murska Sobota. »Bodite pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da je to res ta oseba. Pozornost posvetite elektronskemu naslovu, s katerega ste dobili takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverite, ali je naslov pravi in ali sporočilo prihaja iz legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu o verodostojnosti sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju, po drugih komunikacijskih kanalih, na primer po telefonu,« poudarjajo murskosoboški policisti.


Številko preprosto izbrišite
Te dni so na policiji znova dobili prijavo klica s sumljivih tujih telefonskih številk. Gre za prevaro wangiri, pri kateri lahko vrnitev klica povzroči nepotrebne stroške.
Kako se ubranimo pred tovrstnimi zlorabami? Preprosto, svetujejo mobilni operaterji in tudi policisti – tako da te številke ne kličemo. Odgovarjajte torej le na neodgovorjene mednarodne klice znanih številk. Če se vam izpiše neznana številka, klica iz tujine pa niste pričakovali, bo najbolje, da številko izbrišete.
Pexels
Vsake toliko časa se pojavijo poskusi goljufij po mobilnem telefonu ali elektronski pošti. 
nadlegovanje telefonske prevare pums