vestnik

Nadzorni odbor v Radencih razpuščen tik pred začetkom nadzora

Rok Šavel, 16. 12. 2023
Vida Toš
Nadzornemu odboru radenske občine je tako kot občinskemu svetu prenehal mandat.
Aktualno

Nadzornemu odboru radenske občine je tako kot občinskemu svetu prenehal mandat.

Kljub temu da je člane nadzornega odbora radenske občine, ki je najvišji organ nadzora javne porabe v občini, občinski svet soglasno imenoval, so se zaradi njihovih namer očitno hitro pojavile težnje po omejevanju njihovega dela. Po besedah Iztoka Palčiča, predsednika nadzornega odbora, ki mu je zaradi odstopa večine svetnikov, kar je vodilo v prenehanje mandata celotnega občinskega sveta, ravno tako prenehal mandat, so se od vsega začetka soočali s političnimi pritiski in nagajanjem župana Romana Leljaka.

Pri tem našteje napore, ki so jih imeli pri objavi programa dela nadzornega odbora na spletni strani občine, poskus razrešitve ene izmed članic pod pretvezo, da je del poslovodstva proračunskega porabnika, in zahtevo po predložitvi dokazil o izpolnjevanju pogojev za članstvo v nadzornem odboru po petih mesecih od njihovega imenovanja. 



Letos so v skladu s programom dela predvideli pregled projekta gradnje telovadnice na Kapeli, postopka prodaje občinskih stanovanj, prihodkov župana v zvezi s plačo, nadurami, potnimi stroški in bonitetami za uporabo službenega vozila ter plač in obračunavanja nadur za nekatere zaposlene v občinski upravi. Ravno tako so župana pozvali k pojasnitvi izvršbe Javnega podjetja Prlekija zoper radensko občino in problematike neobračunavanja posebnih storitev.


Ministrstvo eno, statut drugo

Kot pojasnjuje Palčič, svojega dela niso mogli niti začeti, saj občina, poleg vseh že navedenih manevrov, ni bila kooperativna pri predložitvi zaprošene dokumentacije. Leljak je objavil odklonilno mnenje do programa dela nadzornega odbora, v katerem med drugim Palčiču očita, da svoje delo objavlja neposredno na družbenih omrežjih, pošilja sporočila svetnikov in se sestaja zgolj z opozicijskimi svetniki. 



Do predvidenih nadzorov zdaj tako ali tako ne bo prišlo, saj je župan Palčiča obvestil, da je članom prenehal mandat. Po njegovem mnenju gre za nezakonito potezo, pri čemer se sklicuje na mnenje ministrstva za javno upravo, ki pravi, da tudi v primeru predčasnih volitev občinskega sveta nadzorni odbor nadaljuje delo do izteka štiriletne mandatne dobe občinskih svetov po opravljenih rednih lokalnih volitvah. Takšno pojasnilo smo lani dobili tudi za Vestnik ob prenehanju mandata občinskega sveta Občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Mnenje ministrstva, ki nima izrecne zakonske podlage, pa neposredno trči ob statutarno določbo radenske občine, ki pravi, da »članstvo v nadzornem odboru preneha z dnem razrešitve oziroma z dnem poteka mandata članom občinskega sveta, ki je nadzorni odbor imenoval«.


Poleg tega tudi pretekla sodna praksa kaže, da Palčič ali drugi člani razpuščenega nadzornega odbora zaradi prekinitve članstva nimajo možnosti sprožitve upravnega spora na upravnem sodišču, na kar v mnenju opozarja tudi ministrstvo. Leljak, ki očitke zanika in se v zvezi s prenehanjem mandata članov nadzornega odbora razumljivo sklicuje na statut lastne občine, še pravi, da bi šele sedaj začeli prvi nadzor, zato niti ni imel možnosti, da bi jim na kakršen koli način želel preprečiti delo.

Odvisen od nove večine

Delo in članstvo prihodnjega nadzornega odbora bosta tako v vsakem primeru odvisna od razpleta predčasnih volitev v občinski svet, ki bodo 7. januarja. Tisti, ki bo imel večino, bo namreč narekoval sestavo nadzornega odbora in tudi to, s kakšno vnemo se bo ta lotil nadzorov. Povedno je, da se je srečanja regijskih centrov stranke Gibanje Svoboda, ki je bila županu Romanu Leljaku največja opozicija, v ponedeljek v Radencih udeležil tudi njen prvak in premier Robert Golob.
Svetniška lista Svobode bo na predčasnih volitvah nekoliko prevetrena. Na njej namreč ne bo treh od petih lani izvoljenih svetnikov, Nine Grein, Helene Hedžet in Janeza Konrada. Zadnja dva sta tako ali tako odstopila že med mandatom, Konrad pa je bil celo edini iz opozicije od deveterice odstopljenih, ki so s svojo potezo povzročili razpad občinskega sveta.

občina-radenci nadzorni-odbor