vestnik

PIŠK-u nagrada za najboljši knjižnični projekt

Vestnik, 22. 11. 2022
A. Nana Rituper Rodež
Judovske knjige, ki jih hrani Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.
Aktualno

Združenje splošnih knjižnic je podelilo nagrade za najboljše knjižnične projekte, ki so nastali v obdobju zadnjih treh let. Med tremi nagrajenimi knjižnicami je tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Nagrajene projekte je komisija izbrala med trinajstimi prijavljenimi, poleg PIŠK-a pa sta ga prejeli še Knjižnica Lenart in Mestna knjižnica Ljubljana. "Izbrani projekti kažejo inovativen pristop k strokovnemu knjižničarskemu delu in oblikovanju storitev za uporabnike," so sporočili iz združenja.

prekmurski-judi, soboški-judi, maja-kutin, boris-hajdinjak, judovske-knjige
A. Nana Rituper Rodež
Boris Hajdinjak in Maja Kutin sta predstavila potujočo razstavo, ki govori o soboških Judih.

"Pokrajinska in študijska knjižnica je nagrado združenja prejela za projekt Katalogizacija judovskih molitvenikov in obrednih knjig iz obdobja od 1779 do 1942, v katerem je z zahtevno strokovno obdelavo judovskih molitvenikov in obrednih knjig omogočila raziskovalno delo na tem gradivu, ki so ga pred tem hranili v svojih arhivih. Z osnovanjem Judovske zbirke pa se knjižnica poklanja spominu in življenju prekmurske judovske skupnosti, s čimer se krepi zavest o kulturi in preteklosti kraja," so zapisali v utemeljitvi nagrade.

judovske-knjige, pišk, hebrejščina, molitveniki
A. Nana Rituper Rodež
Molitvenik s podpisom zadnjega soboškega rabina Lazarja Rotha.

Gre za projekt Katalogizacija judovskih molitvenikov in obrednih knjig, v okviru katerega je knjižnica katalogizirala skoraj 100 enot molitvenikov in obrednih knjig, ki so bile v lasti judovskih družin, živečih na območju Prekmurja do začetka druge svetovne vojne oziroma do deportacije v koncentracijska taborišča, in osnovala Judovsko zbirko.

Zbirka vsebuje molitvenike in obredne knjige v hebrejskem, madžarskem in nemškem jeziku ter jidišu in so dragocena zapuščina pomurske judovske skupnosti. Pri katalogizaciji jezikovno, vsebinsko in kronološko posebnega gradiva v sistemu COBISS se je knjižnica soočila s številnimi izzivi, ki niso del njene vsakdanje prakse, in pri reševanju ubirala še neuhojene poti.

pišk, nagrada
Posavski obzornik
Nagrado je prevzela direktorica PiŠK Klaudija Šek Škafar.

Prav tako je knjižnica morala rešiti vprašanja transkripcije, dela z neznanimi jeziki, problematiko identifikacije gradiva in druga. Uspešno jim je bila kos ob povezovanju s številnimi zunanjimi sodelavci, vključno s strokovno podporo Izraelske nacionalne knjižnice. Pomemben rezultat projekta je novo osnovana zbirka, ki bogati kulturno dediščino Pomurja.

Z vpisom v sistem COBISS je na razpolago raziskovalcem in vključena v širši kontekst predstavitve kulturne dediščine, s potujočo razstavo pa se še širi njena prepoznavnost.

A. Nana Rituper Rodež
Judovska knjiga iz zbirke, ki jo hrani Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.
PIŠK knjižnica judovska-zbirka združenje-splošnih-knjižnic