vestnik

Odlikovanje za življenjsko delo Jožeku Horvatu Mucu

A.N.R.R., 7. 11. 2022
Osebni arhiv
V romskem kulturnem centru Kalisara so na literarnem večeru predstavili delo romskega pesnika in pisatelja Jožeka Horvata Muca, predsednika Zveze Romov Slovenije.
Aktualno

Jožeku Horvatu Mucu, predsedniku Zveze Romov Slovenije, so v hrvaškem saboru ob svetovnem dnevu romskega jezika podelili odlikovanje za življenjsko delo na področju romskega jezika, ki ga podeljuje hrvaška Zveza Romov Kali Sara.

S svojim delom in prizadevanjem je Horvat, kot so poudarili, veliko prispeval k predstavitvi in prisotnosti romske kulture ter jezika romske skupnosti.

Jožek Horvat Muc je ob tem povedal, da je tako kot svetovni dan Romov in dan spomina genocida nad Romi tudi svetovni dan jezika zelo pomemben praznik. Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje narodove identitete in temelj za ohranitev kulture, vendar pa temu dnevu v Sloveniji ni namenjena kakšna večja pozornost,« meni Horvat.

Generalna skupščina UNESCO je pred desetimi leti razglasila 5. november za svetovni dan romskega jezika, ki se danes praznuje v vsaj 25 državah sveta, na pobudo Republike Hrvaške. Že tri leta prej pa jo je podal romski aktivist, politik, športnik in avtor slovarja Veljko Kajtazi, danes poslanec v hrvaškem parlamentu. Za dan romskega jezika so izbrali dan, ko je leta 2008 izšel prvi hrvaško-romski in romsko-hrvaški slovar. Prvi obsežnejši slovensko-romski slovar so pred leti dobili tudi Romi v Sloveniji, še vedno pa se slovenskim Romom ni uresničila želja, da bi sistemsko uvedli poučevanja romskega jezika v šolah.

romi dan-romskega-jezika jožek-horvat-muc