vestnik

Nagrado za najboljšo magistrsko delo prejela tudi Porabka

Vestnik.si, 28. 9. 2022
Osebni arhiv
Barbara Zakocs
Aktualno

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na posebni slovesnosti podelil nagrade 20. nagradnega natečaja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Med letošnjimi nagrajenci je tudi Barbara Zakocs, ki je prejela tretjo nagrado v kategoriji za najboljša dela s področja Slovencev v zamejstvu. Pripravila je magistrsko delo z naslovom Jezikovna podoba dveh slovensko - madžarskih dvojezičnih osnovnih šol v Porabju, na študijskem programu Madžarski jezik s književnostjo na mariborski Filozofski fakulteti pod mentorstvom Anne Kollath. 



Kot je zapisano v obrazložitvi nagrade, avtorica obravnava jezikovno krajino in znotraj nje šolsko jezikovno podobo osnovnih šol v Gornjem Seniku in Števanovcih. Natančno je analizirala 53 elementov jezikovne podobe. Na koncu je ugotovila, da se v obeh dvojezičnih osnovnih šolah po večini uporabljajo madžarsko-slovenski dvojezični napisi, v manjši meri madžarsko ali slovensko enojezični. Prav tako je ugotovila, da se uporabljata knjižni različici obeh jezikov, porabska prekmurska slovenska jezikovna različica pa redko, formalnih razlik v napisih v obeh jezikih ni, vodstvi porabskih šol pa se zavedata, da ima slovenščina pomembno vlogo v vizualni jezikovni podobi šole, zato vidno dvojezičnost tudi udejanjata. "Raziskava je pomembna tudi za področje jezikovnega načrtovanja javne vidne dvojezičnosti v porabskih madžarsko-slovensko dvojezičnih osnovnih šolah. Raziskava šolske jezikovne podobe s konkretno gradivsko analizo javnih napisov je v slovenskem jezikoslovju novost. Predlaga se, da se izsledki raziskave objavijo v obliki znanstvenega prispevka," so še navedli v obrazložitvi. 

Iz ministrstva so sporočili, da je na 20 natečajev, prispelo že več kot 360 nalog. 

barbara-zakocs magistrsko-delo nagrada dvojezičnost slovenci-v-zamejstvu