vestnik

Devetošolka Eva nagrajena za podkast o Prešernu

Maja Hajdinjak, 15. 8. 2024
Osebni arhiv
Nastajanje svojega podkasta je predstavila v kratkem filmu in tudi na panoju. Foto osebni arhiv
Aktualno

Na natečaju bavarskega ministrstva za šolstvo in kulturo sodelovalo 4500 učencev in dijakov iz petih držav

Bavarsko ministrstvo za šolstvo in kulturo je v minulem šolskem letu razpisalo mednarodni natečaj Die Deutschen und ihre östlichen Nachbarn – Wir in Europa (Nemci in njihovi vzhodni sosedje – Mi v Evropi) in spodbudilo mlade po vsej Evropi, da pripravijo prispevke o poznavanju Slovenije. Tema natečaja je bila namreč »Evropa med Alpami in Jadranom – Slovenija. Odkrijte raznolikost.«

Natečaja se je udeležilo več kot 4500 učencev in dijakov iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Češke in Poljske, med sodelujočimi slovenskimi šolami pa je bila tudi OŠ Bakovci. Na natečaju je sodelovalo več učencev te šole, žirijo pa je v kategoriji literatura z domiselno vsebino in uglajeno nemščino prepričala (zdaj že nekdanja) devetošolka Eva Novak iz Bakovec. Ustvarila je podkast, v katerem se pogovarja s Francetom Prešernom, in bila v tej kategoriji edina iz Slovenije, ki je bila za svoj izdelek nagrajena. Med 23. in 25. julijem se je z mentorico Alenko Kolenko udeležila dogodka s podelitvijo priznanj v nemškem kraju Rothenburg ob der Tauber.

eva-novak, natečaj, podkast-o-prešernu, oš-bakovci
Osebni arhiv
Evi Novak je poleg znanja nemščine blizu glasba. Igra kitaro in violino, z igranjem na prvo se je predstavila tudi v Nemčiji. Foto osebni arhiv

»V tej kategoriji smo imeli več možnosti oziroma predlogov, kaj lahko ustvarimo. Odločila sem se posneti podkast o Francetu Prešernu, ker imam doma mikrofon, saj v prostem času ustvarjam svoje skladbe. Prešerna pa sem izbrala zato, ker je naš največji pesnik in tudi v drugih državah ga poznajo,« pojasni Eva Novak. V podkastu je najprej predstavila pesnika, potem pa v domišljijski pogovor z njim vključila tudi različne primerjave med časom, ko je živel on, in današnjim časom, npr. kakšne so bile šole takrat in kakšne so danes, kakšna je bila Ljubljana, omenila je tudi nekaj zanimivih zgodovinskih prelomnic, denimo kdaj je z Dunaja pripeljal prvi vlak v Ljubljano idr.



Med nagrajenci natečaja, ki so pripotovali na Bavarsko, je žirija naredila še ožji izbor. Evo Novak so glede na stopnjo znanja nemščine uvrstili v skupino gimnazijcev, kjer je zasedla drugo mesto. »To se mi je zdelo odlično, saj pomeni potrditev, da je moje delo uspešno,« pravi sogovornica in doda, da ji je nemščina kot jezik všeč, na zdaj že njeni nekdanji osnovni šoli pa temu jeziku dajejo velik poudarek in je tudi prvi tuji jezik, ki se ga učenci te šole učijo.

Predstavitev izdelkov nagrajencev je potekala dva dni. Prvi dan je bila namenjena samo sodelujočim na natečaju, drugi dan pa je potekal gala večer, ki so se ga udeležili tudi nekateri visoki funkcionarji. Eva Novak je za ta namen pripravila kratek film o podkastu, pot nastajanja podkasta je predstavila tudi na panoju v sliki in besedi, ob tem pa je zapela in zaigrala na kitaro.

Na vprašanje, ali je o svoji državi izvedela kaj novega, se nasmeji. »Ne toliko novega, je bilo pa zabavno, ko so imeli tisti, ki so pekli ali kuhali kakšne tradicionalne slovenske jedi, težave z izgovarjanjem imen, denimo prekmurske gibanice.«

Piše svojo prvo knjigo

Mlada Bakovčanka je aktivna tudi sicer. Od 4. razreda osnovne šole igra kitaro, pred kratkim se je odločila še za igranje violine in uspešno opravila že dva razreda glasbene šole. Ljubezen do glasbe ima v genih, več inštrumentov je igral že njen dedek, njen brat pa igra diatonično harmoniko. Piše tudi svoje skladbe, ki jih je že imela priložnost predstaviti na raznih dogodkih, v otroštvu je pisala tudi pesmi.


Zdaj se je lotila še enega izziva – piše knjigo, v kateri sta glavna literarna junaka najstnik in starejša gospa. Zadnja najstniku pripoveduje in daje nauke o življenju. S svojo knjigo namerava sodelovati na natečaju Mladi pisatelj, ki ga vsako leto razpiše Založba 5ka.
Septembra bo sedla v klopi Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, kasneje pa želi postati psihiatrinja, ker bi rada pomagala drugim.

eva-novak prešeren nagrada podkast