vestnik

(Naj... pomursko podjetje 2022 po izboru bralcev) Skupaj stopiti naravi naproti

Ines Baler, 15. 10. 2023
Jure Kljajić
Vrtni center Kurbus, v katerem je zaposlenih 25 ljudi, se razprostira na devet tisoč kvadratnih metrih površin.
Aktualno

Vrtni center Kurbus ljubiteljem cvetja in vrtičkarjem zagotavlja celovito ponudbo.

Vrtni center Kurbus v Meleh več kot 30 let privablja ljubitelje vrtnin, rastlin in cvetlic ter estete, ki si oči radi spočijejo v urejenih prodajnih prostorih. Podjetje je pred dobrimi štirimi desetletji zagnal Miroslav Kurbus in ga s pomočjo žene Marije ter zaposlenih razvijal. »Na sedanji lokaciji je bil sprva en manjši rastlinjak, potrebe in pričakovanja strank pa so se povečevale in treba je bilo dograjevati. Sedaj smo vrtni center s celovito ponudbo,« pravi Simona Kurbus, ki je pred šestimi leti prevzela družinsko dejavnost. Danes vrtni center zajema devet tisoč kvadratnih metrov površin in je poznan v domači regiji, širši Sloveniji in tujini, ne nazadnje so njihove božične zvezde pred dvema letoma krasile bazilike v Vatikanu.

Na začetku podjetniške poti so vzgajali osnovne rastline, kot so balkonsko cvetje, enoletnice, lončnice, nato pa ponudbo začeli širiti. V zadnjem desetletju se ukvarjajo tudi s proizvodnjo sadik zelenjave, drevesnico in floristiko. »Smo vrtnarji s srcem, pri delu uporabljamo dobre materiale in se trudimo delati kakovostno. Dokaz za to je vračanje strank in veseli me, ko rečejo, da naše sadike uspevajo,« pove direktorica. Doda, da strankam pri nakupu svetujejo, pomagajo pri izboru, saj niso le trgovci, ampak dajejo poudarek strokovnosti in delovanju v sožitju z naravo.

simona-kurbus, vrtni-center-kurbus
Jure Kljajić
Simona Kurbus je vodenje vrtnega centra od očeta Miroslava prevzela leta 2017.

V Vrtnem centru Kurbus je zaposlenih 25 ljudi, od cvetličarjev, vrtnarjev, agronomov do ekonomistov, vzdrževalcev. Kader se vseskozi izobražuje in tako ohranja stik s trendi in kakovost. »Izobraževanje je pomembno, že moj oče in pozneje jaz sva se odpravljala na primer v Nemčijo ali na Nizozemsko, si pridobivala znanje, ideje, iskala novosti. Zdaj je na voljo tudi splet, a jaz pravim, da je treba stvari videti, doživeti in začutiti, šele nato jih lahko začneš vnašati v lastno okolje,« pravi Kurbusova in pristavi, da v omenjeni državi, prav tako v Italijo, Avstrijo in na Madžarsko še hodijo.



Pomembna prilagoditev

V družinsko dejavnost se je Simona Kurbus začela vključevati v otroških letih, se od staršev učila, nato dokončala študij agronomije in sedaj skrbi za napredek podjetja. »Iz vrtnarije smo se pred leti preimenovali v vrtni center in v ponudbo poskušamo vnesti čim več novosti. Ustvarjamo tudi ambiente in sprostitvene točke. Nismo le prostor za nakupovanje, ampak pogled na naše rastlinjake marsikomu napolni dušo.«

V vrtnem centru sta prodajni in proizvodni segment ločena, a se zaposleni med seboj dopolnjujejo in si pomagajo. »Pomembno je poudariti, da rastline vzgajamo tako, da jih prilagajamo na zunanje okolje. V marsikateri vrtnariji, kamor prihajajo navidezno enake rastline, kot so naše, so te vzgojene na hitro, pod višjimi temperaturami, ko pa jih odpeljejo do trgovin in skladišč, doživijo toliko šokov, da ne rastejo več, kot bi morale. Pri nas v prvi vrsti uporabljamo dobre substrate in gnojila, nato rastline prvih nekaj tednov vzgajamo na toplem, potem jih premestimo v hladnejše prostore in prilagodimo temperaturnim spremembam,« je opisala. Koliko sadik na leto vzgojijo, Kurbusova ne šteje, a pravi, da je število visoko. Približno izenačen je tudi delež prodaje in proizvodnje rož, sadik in dreves.

vrtni-center-kurbus, simona-kurbus, rože, cvetlice, rastline, drevesa, vrt
Jure Kljajić
Vrtni center Kurbus.

V vrtnarski dejavnosti dela med letom nikoli ne zmanjka. Zdaj so v ospredju krizanteme, vzgajajo že božične zvezde, prve bodo prodali ob dnevu spomina na mrtve, potem se bodo počasi začeli ukvarjati s pridobivanjem zelišč, zelenjavnih sadik, balkonskih rastlin, primul, ciklam … Vsake tri ali štiri mesece zamenjajo tudi ponudbo in poskrbijo za osveženo podobo centra. Vsako leto se trudijo v ponudbo uvrstiti kaj novega, eksotičnega. »Nekaj rastlin začnemo vzgajati na lastno pobudo, nekaj jih začnemo postopoma v asortiment uvrščati glede na mnenje drugih. Stranke prihajajo z različnimi željami in mi jim tudi povemo, da kakšne rastline v naše okolje ne spadajo ali pa pri nas ne bodo uspevale tako kot denimo v Primorju,« pravi Simona Kurbus. Med neavtohtonimi rastlinami so trenutno največji hit evkaliptusi, po besedah sogovornice moderna in zelo iskana rastlina. Pri tem še pove, da so že letos oddali naročila za drevesa za prihodnje leto, saj se redke sadike naročajo z danes na jutri. V Sloveniji po njenih besedah žal ni večje drevesnice, zato se ozirajo po tujih trgih, predvsem po nemškem, nizozemskem, italijanskem in madžarskem.

vrtni-center-kurbus, simona-kurbus, rože, cvetlice, rastline, drevesa, vrt
Jure Kljajić
Vrtni center Kurbus v Meleh več kot 30 let privablja ljubitelje vrtnin, rastlin in cvetlic ter estete, ki si oči radi spočijejo v urejenih prodajnih prostorih.

Ekološka vzgoja in energetska obnova

Kurbusova pravi, da se skozi leta ne spreminjajo le trendi, ampak tudi odnos ljudi do samooskrbe. »Pred petnajstimi leti so ljudje vrtove razdirali, rastlinjake podirali, čez nekaj let pa se je situacija začela izboljševati. V času koronavirusa se je nato popolnoma obrnila in ljudje želijo vse več hrane pridelati sami.« Razmere v dejavnosti so po njenih besedah solidne, krivulja se glede na stroške in prodajo sorazmerno vzpenja, sama pa verjame, da si bodo ljudje v luči vseh sprememb tudi v prihodnje želeli kaj pobrati z vrta.

Za prihodnost imajo Kurbusovi, ki imajo cvetličarno še v Radencih, v načrtu energetsko in vizualno sanacijo objektov, težijo tudi k vse bolj ekološki vzgoji rastlin. »Čas je, da vsi stopimo skupaj in gremo naravi naproti. Letos so neurja povzročila veliko škode in zavedati se je treba, da moramo naravo obnavljati in z njo ravnati prijaznejše.« V povezavi s tem izvajajo nekaj projektov. Eden od teh je Posadimo drevo, obnovimo naravo, kjer strankam po ugodnejših cenah ponujajo sadike dreves. V letu 2022 so v sodelovanju s Splošno bolnišnico Murska Sobota ponudili 50-odstotni popust pri nakupu drevesa po izbiri za vsakega novorojenčka, od takrat pa so strankam na voljo darilni boni za nakup drevesa ob rojstvu otroka.

vrtni-center-kurbus, simona-kurbus, rože, cvetlice, rastline, drevesa, vrt
Jure Kljajić
Na začetku podjetniške poti so vzgajali osnovne rastline, kot so balkonsko cvetje, enoletnice, lončnice, nato pa ponudbo začeli širiti.

Za podjetje in sodelavce si Simona Kurbus želi nadaljnjega razvoja, predvsem pa zadovoljnih strank. »One so naše največje vodilo in vedno sem vesela, ko kdo reče, da so srečni, ker pri nas najdejo vse na enem mestu. Tudi na področju floristike se je kultura obrnila in ljudje so ugotovili, da če je pri darilu nekaj dodane storitve, daje to čisto drug vtis, kot če se stvar le položi v vrečko.« Stranke prihajajo večinoma iz Slovenije, iz pomurske regije ter širše, pogosti kupci so tudi severni sosedje. »Vrtnarski in cvetličarski poklic sta lepa, ker živimo z naravo, obenem pa vedno poudarjam, da je vsako delo častno, treba ga je imeti rad in biti cenjen,« je še rekla Simona Kurbus.

vrtni-center-kurbus, simona-kurbus, rože, cvetlice, rastline, drevesa, vrt
Jure Kljajić
Vrtni center Kurbus ljubiteljem cvetja in vrtičkarjem zagotavlja celovito ponudbo.

Ta podjetja so bila nominirana
V izboru za pomursko podjetje leta 2022 po izboru bralcev so bili še Apolis, Avirings, Lončarstvo Žuman, Terme Vivat in Tiskarna AIP Praprotnik.

pomursko-podjetje-leta-2022 izbor-bralcev vrtni-center-kurbus