vestnik

(Naj... srednje veliko podjetje leta 2021) Zaradi pomanjkanja so material razvili sami

Majda Horvat, 9. 10. 2022
Arhiv podjetja
Z roboti bodo povečali produktivnost.
Aktualno

Z vlaganji v zaposlene, znanje in razvoj ter posodabljanje proizvodnje je podjetje Roto Pavlinjek postalo prepoznavni ponudnik izdelkov iz plastičnih mas na evropskih trgih

Podjetje Roto Pavlinjek je del Skupine Roto, mednarodnega podjetja z razvejeno proizvodnjo izdelkov iz polipropilenov, polietilenov in poliamidov, ki ima proizvodno dejavnost na sedmih lokacijah v štirih državah, zaposluje pa več kot 500 delavcev. Podjetje Roto Pavlinjek deluje na lokacijah v Černelavcih in Puconcih, proizvaja pa visokotehnološke polimerne komponente za potrebe različnih industrijskih panog.

»Naš portfelj izdelkov sestavljajo rezervoarji za barke, jadrnice in jahte, s katerimi dosegamo 40-odstotni tržni delež v Evropi, in rezervoarji za avtodome, kjer dosegamo 50-odstotni tržni delež. Ob tem proizvajamo še rezervoarje in komponente za kmetijsko mehanizacijo, gradbene stroje, motocikle in električne avtomobile. Razvijamo tudi navtični program, čolne za rekreacijo in jadrnice. Pod lastno blagovno znamko smo proizvedli čoln, dolg 4,5 metra, v razvoju imamo še dva modela, ki bosta z elektro katamaranom prišla na trg pod blagovno znamko Roto motor boats,« je glavne skupine proizvodov podjetja predstavil direktor Matjaž Pavlinjek. Ponudbo izdelkov, ki jih je že več kot dva tisoč, dopolnjujejo še palete in različni zabojniki, potrebni za industrijsko logistiko, ki so jih izdelali za potrebe farmacevtskih in drugih podjetij. Pomembno pri tem je, da se razvoj vseh izdelkov, ki jih imajo v proizvodnem procesu, odvija v podjetju Roto Pavlinjek.

roto-direktor-matjaz-pavlinjek
Arhiv podjetja
»Zavedamo se, da smo del tega okolja in da je temu okolju treba dati več kot samo delovna mesta za zaposlene pri nas,« je po uspešno izvedenem svetovnem prvenstvu s toplozračnimi baloni povedal Matjaž Pavlinjek. Zaradi odličnega sodelovanja z lokalnimi deležniki pri organizaciji tega odmevnega dogodka, ki ga je finančno podprla Skupina Roto, že napoveduje, da ta ne bo ostal edini.

Gre za poslovni model vertikalne vključenosti, kar pomeni, da kupcu z neko idejo ponudijo celovito rešitev, vse od konstrukcije izdelka do izdelave prototipa in orodja, nato pa še zaženejo serijsko proizvodnjo in montažo ter na koncu poskrbijo za logistiko. Pomemben del celostne ponudbe podjetja so tudi računalniške simulacije, s katerimi analizirajo, kako se bo izdelek obnašal pri uporabi v različnih situacijah.



»Razvoj je pri nas proces, ki prinaša pomembno dodano vrednost. K temu sodi tudi razvoj materialov, ki so namenjeni določeni strukturi proizvodov. Z razvojem, tehnologijo in lastnim laboratorijem smo zato unikatni in po tem se razlikujemo od konkurence na evropskem trgu. Zaradi tega dosegamo v zadnjih letih tudi tako hitro rast,« je poudaril  direktor podjetja Roto Pavlinjek. Lani so v razvoj in raziskave novih izdelkov vložili skoraj 1,3 milijona evrov, v osnovna sredstva in posodobitev opreme pa 1,2 milijona evrov. V razvojnem oddelku in orodjarni, kjer oblikujejo orodje oziroma kalupe za odlitke, je zaposlenih 45 sodelavcev, lani so ustvarili 145 novih izdelkov, od tega so jih 125 razvili za znanega kupca. Proizvodnjo usmerjajo v izdelavo zahtevnejših produktov, ki jih več kot 90 odstotkov prodajo na tujih trgih, glavni so jim avstrijski, nemški, italijanski in skandinavski.

Digitalizirali celotno proizvodnjo in montažo

Ob visoki rasti je bilo lansko poslovno leto prelomno tudi zaradi uvedbe sistema digitalizacije proizvodnje MES. Vzpostavili so ga v celotni proizvodnji in montaži. To pomeni, da je zdaj vsako delovno mesto opremljeno s terminalom, kjer zaposleni dobi vse podatke za svoje delo – kaj in koliko mora narediti, vso potrebno tehnično dokumentacijo in navodila za kontrolne postopke, ki jih mora izvesti. S tem lahko povsem sledijo procesu izdelave produkta in tudi spremljajo morebitne odklone. »Projekt, ki smo ga realizirali lani, je potekal štiri leta in nanj sem zelo ponosen. Mislim, da smo eno od prvih podjetij v Pomurju, ki jim je uspelo proizvodnjo povsem digitalizirati,« je povedal sogovornik. Gre za zelo zahteven projekt tako zaradi kompleksnosti proizvodnje kakor tudi tega, da so v digitalizacijo vključili načrtovanje proizvodnje. Na enem stroju namreč lahko izdelujejo tudi trideset različnih izdelkov hkrati, konstantno pa jih je v proizvodnji več kot dvesto. In kombinacije, kako te izdelke razvrstiti na stroje, so različne. Sistem digitalizacije je torej moral zajemati nastavitev pogojev, na kakšen način bo načrtoval proizvodnjo, zato je bil postopek načrtovanja njegov najzahtevnejši del. »Ko mi dobimo naročilo, sistem sam naredi načrt, kdaj se bo izdelek proizvedel in na katerem stroju. Kupcu zato lahko takoj sporočimo, ali bomo lahko izpolnili naročilo v roku, kot ga pričakuje, ali pa sprejmemo neki drug dogovor,« pojasnjuje sobesednik. Z digitalizacijo so dosegli popoln nadzor nad proizvodnjo, v sistem pa je zdaj vključeno tudi nagrajevanje zaposlenih, saj je vezano na količino izdelkov, ki jih posamezni delavec naredi.

roto-3d-pesceni-printer
Arhiv podjetja
Tridimenzionalni peščeni printer za proizvodnjo oblikovno zahtevnih proizvodov.

»Zelo sem zadovoljen, da so zaposleni to veliko spremembo sprejeli. Vsi namreč niso računalniško popolnoma pismeni in obstajala je bojazen, da bodo nekateri to težko usvojili. Toda zgodilo se je prav obratno, da so bili tisti zaposleni, ki so bili najmanj vešči dela z računalnikom, zanj še najbolj zainteresirani.


Ob tem je treba povedati še nekaj. V sklopu projekta digitalizacije smo oblikovali delovno skupino, ki je poskrbela za to, da so se podatki, ki so potrebni za delovanje sistema, tudi pravilno vnesli. Pri tej stvari je pač tako: shit in – shit out. Pravilne rezultate lahko dobiš na osnovi pravilno vstavljene dokumentacije,« je še podčrtal direktor.

Digitalizacijo v proizvodnji in montaži podjetja Roto Pavlinjek so izvedli kot pilotni projekt, zdaj pa ga bodo s pridobljenim znanjem integrirali še v drugih podjetjih v skupini.

Robotizacija v proizvodnji

Drug pomemben projekt, ki so se ga lotili v podjetju, je robotizacija in z njo povezan pomemben tehnološki preobrat. Konvencionalni stroji, ki jih uporabljajo pri rotacijskem litju izdelkov, se ogrevajo posredno v peči s plinom, pri robotih pa se kalupi za odlitke grejejo neposredno z električno energijo. Pri takšni tehnologiji ne nastajajo emisije, kar je pomembno, primerna pa je tudi za visokoserijsko proizvodnjo, saj je procese mogoče optimizirati in racionalizirati. Prvi robot so v podjetju že zagnali, drugega bodo inštalirali konec leta. »Z njim bomo proizvajali rezervoarje za motocikle KTM. Gre za tehnologijo, ki v naši dejavnosti še ni razvita, zato jo bomo zdaj razvijali s proizvajalcem robotov iz Nizozemske ter naročnikom rezervoarjev. Naš cilj pri tem je povečati produktivnost robotov, ki že obstajajo na trgu, in to za štirikrat,« je razkril sogovornik. S tem bo podjetje Roto Pavlinjek še povečalo svojo prednost pred konkurenti.

roto-poslovna-stavba-cernelavci
Arhiv podjetja
Podjetje Roto Pavlinjek deluje na lokacijah v Černelavcih in Puconcih, proizvaja pa visokotehnološke polimerne komponente za potrebe različnih industrijskih panog.

V laboratoriju razvili material za samooskrbo

Velik izziv za podjetje v zadnjem obdobju je bila oskrba s surovinami. Zaradi velikega povpraševanja na trgu so pošiljke zamujale ali bile celo velikokrat preklicane. Še največ težav je bilo pri dobavi omreženih polietilenov, ki jih na trgu ni bilo mogoče dobiti kar šest mesecev. V podjetju so se na takšno stanje odzvali z razvojem materiala v lastnem laboratoriju. Razvijati so ga začeli leta 2020 in ga lani dokončali, s tem pa postali samooskrbni. Na tej osnovi so bili tudi edini dobavitelj v Evropi, ki je lahko proizvajal izdelke iz tega materiala. »S tem smo si utrdili ugled, povečalo pa se je tudi povpraševanje, kajti pri naših kupcih nismo zamujali z dobavami,« pove Matjaž Pavlinjek.

Razvoj lastnega materiala je nov razvojni korak, ki so ga v podjetju dosegli z vlaganji tako v opremo za laboratorij kot v ljudi. Dva zaposlena sta namreč študirala na fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu, katere ustanovni član je tudi podjetje Roto, fakulteta pa jim je pri razvoju materiala zagotovila strokovno podporo.

roto-laboratorij
Arhiv podjetja
V podjetju so leta 2020 začeli razvijati lasten laboratorij in ga lani dokončali.

Podjetja, ki je velik porabnik zemeljskega plina, pa ni obšla niti energetska kriza. Težave z dobavo tega energenta so jih zdaj še bolj usmerile v zmanjšanje odvisnosti od samo enega energenta in v iskanje nadomestnih virov. Prvi korak bodo naredili z robotizacijo in zamenjavo strojne opreme na plin s takšno, ki se napaja z elektriko, marca prihodnje leto pa bodo inštalirali še sončno elektrarno z zmogljivostjo 500 kW na strehah vseh objektov. Prav tako bodo lahko v novi proizvodni hali, ki so jo začeli graditi februarja letos, namesto zemeljskega plina uporabljali za proizvodnjo tudi utekočinjen naftni plin.

V podjetju Roto Pavlinjek so se namreč lani na osnovi izjemne rasti odločili za dve veliki naložbi, ki ju letos dokončujejo, to sta nova poslovna zgradba in proizvodni objekt, s katerim bodo proizvodne zmogljivosti povečali za tretjino. S tem želijo zagotoviti zaposlenim kakovostna delovna mesta in jih motivirati, da gradijo svojo poslovno kariero pri njih.

roto-pavlinjek pomursko-podjetje-leta srednje-veliko-podjetje