vestnik

Naj vam bo prijetno toplo celo noč! Vodnik pri izbiri zimskih prešitih odej v letu 2024

Vsebino omogoča Spletnik, 30. 10. 2023
Arhiv naročnika
Vodnik pri izbiri zimskih prešitih odej.
Aktualno

Nizke temperature in nekoliko hladnejše noči so tik pred vrati, zato je sedaj skrajni čas, da tudi vi poskrbite za topel spanec. Preverite, kako izbrati zimsko prešito odejo, ki vam bo pozimi polepšala noči.

Kakovostna prešita odeja je eden od najboljših načinov za kakovosten spanec, zato še zdaleč ni vseeno, kakšno boste izbrali. 

V zimskem času, ko so še posebej hladne noči, pa je izbiri prešite odeje potrebno nameniti posebno pozornost.

Prešite odeje za udoben in miren spanec

Za hladne zimske noči je ključnega pomena, da ima prešita odeja visok izolativen učinek. To je pomembno še posebej, če je spalnica neogrevana ali vas pogosto zebe. 

Zimske prešite odeje so najboljša izbira za mrzle zimske noči. Gre za odeje, ki so nekoliko debelejše in temu posledično tudi malenkost težje od običajnih. Materiali, iz katerih so izdelane, nudijo najboljšo toplotno izolacijo in na ta način najbolje zadržujejo toploto. 

Med najpogostejšimi so:

- Gosji puh in perje, ki je znano po svoji lahkotnosti, zato so tudi zimske odeje iz tega materiala zelo lahke. Nežni in izjemno mehki skupki puha ustvarjajo nešteto zračnih mehurčkov, s čimer zadržujejo toploto in zagotavljajo odlično toplotno izolacijo.

- Volna, ki že od nekdaj velja za preverjeno rešitev za topel zimski spanec. Za te odeje je značilno, da zaradi teksture polnila odlično zadržujejo toploto in hkrati regulirajo vlago. Pri tem je potrebno upoštevati, da je na voljo veliko različnih vrst volnenih polnil, kot je na primer volna merino in prestižna volna mongolske kamele.

zimska-presita-odeja-merino-volna
Arhiv naročnika
Zimska prešita odeja Merino volna.

- V podjetju Odeja pa so razvili tudi dve vrhunski polnili, ki so odlična alternativa naravnim polnilom. To sta polnili Dreamfil in Feel-Well, ki prav tako navdušujeta s svojo toplotno izolativnostjo, poleg tega pa omogočata tudi pranje pri nekoliko višjih temperaturah.



Kako izbrati pravo zimsko prešito odejo za prijetno in toplo noč?

Pred nakupom zimske prešite odeje si marsikdo zastavi vprašanje, kako jo izbrati.

Za vas smo pripravili praktičen vodnik pri izboru zimskih prešitih odej za prihajajočo zimo.

Izberite ustrezno velikost zimske prešite odeje

Material je eden od ključnih dejavnikov pri izbiri zimske prešite odeje. Pri tem je potrebno upoštevati predvsem vaše individualne potrebe in želje, kakšno stopnjo izolativnosti si želite, ali se pogosto potite in podobno. 

Pri izbiri upoštevajte spodnje nasvete:

- Če iščete lahkotno in zračno polnilo z odlično regulacijo temperature, potem izberite gosji puh in perje.

- Za vse tiste, ki iščete vrhunsko izolacijo, mehkobo, odpornost na vlago in neprijetne vonjave ali pa ste alergični na pršice, je odlična izbira polnilo iz volne merino. Za še boljšo izolacijo za najhladnejše zimske noči in čarobno udobje pa izberite polnilo iz kamelje volne.

- Če se spopadate z alergijami in si želite nekoliko enostavnejšega vzdrževanja, potem zagotovo ne boste ničesar zgrešili, če boste izbrali zimske odeje z alternativnimi polnili.

merino-volna-za-presito-odejo
Arhiv naročnika
Merino volna za prešito odejo.

Izberite ustrezno velikost zimske prešite odeje

Velikost zimske prešite odeje morate izbrati glede na dimenzije vaše postelje. Zato najprej izmerite njene dimenzije:

- Za enojno posteljo so vam na voljo dimenzije 200x140 cm in 220x140 cm.

- Za dvojno posteljo pa lahko izbirate med dimenzijami 200x200 cm, 200x260 cm, 220x200 cm in 220x240 cm. 

Kot smo že omenili, pri izbiri zimske prešite odeje nikoli ne smete pozabiti na svoje potrebe in želje. 

Še posebej pa bodite pozorni na morebitne zdravstvene posebnosti, kot so na primer alergije – v tem primeru izbirajte zimske prešite odeje, ki so primerne za alergike in astmatike.

Vzdrževanje zimskih prešitih odej

Zimske prešite odeje imajo življenjsko dobo od 10 do 15 let, vendar le, če jih pravilno vzdržujete. 

pranje-vzdrzevanje-presite-odeje
Arhiv naročnika
Pranje, vzdrževanje prešite odeje.

Če želite vaši odeji privoščiti le najboljše, potem vedno preberite navodila za vzdrževanje, ki so običajno prišita na vsaki odeji, ali upoštevajte spodnje nasvete:



- Zimske prešite odeje so debelejše in ker jih uporabljamo pozimi, je sušenje na prostem toliko bolj težavno. Zato je prevleka za prešito odejo najboljša zaščita pred umazanijo.

- Zimske prešite odeje je potrebno prati pri nizkih temperaturah (30°C), razen pri alternativnih polnilih, kjer je pranje dovoljeno tudi pri višjih temperaturah (60°C).

- Pri pranju zimskih prešitih odej nikoli ne uporabljajte belila in jih ne likajte.

- Zimskih prešitih odej ne sušite v sušilnem stroju, ampak na ravni podlagi in ne na direktnem soncu.

- Za vzdrževanje zimskih prešitih odej je dovoljen le najbolj blag postopek kemičnega čiščenja.

Izbira zimske prešite odeje je lahko enostavna – upoštevajte naše nasvete in prepričani smo, da vas čakajo prijetne in tople zimske noči.

spletnik prešita-odeja