vestnik

(Naj... zaposlovalec 2022) Optimistično zrejo v prihodnost

Rok Šavel, 13. 10. 2023
Arhiv podjetja
Lani so dobre poslovne rezultate dosegli predvsem zaradi visoke izkoriščenosti kapacitet, mnogih varčevalnih ukrepov in optimizacije proizvodnih procesov.
Aktualno

Delovni procesi in stanje na trgu so od zaposlenih v ljutomerski družbi Farmtech zahtevali veliko fleksibilnosti in iznajdljivosti.

S skoraj 70-letno tradicijo je ljutomersko podjetje slovenski pionir na področju razvoja, izdelovanja in prodaje transportnih in gospodarskih vozil za potrebe kmetijstva in gradbeništva. Novo uspešno poglavje je ljutomerska družba začela pisati, ko jo je v devetdesetih letih prevzelo avstrijsko podjetje Komptech, vodilni mednarodni ponudnik rešitev za obdelavo odpadnih materialov in biomase. Danes je Farmtech del mednarodne skupine Komptech, ki spada v skupino podjetij Orasis, in pod blagovno znamko Farmtech trži program kmetijske tehnike, pod blagovno znamko Komptech pa proizvaja stroje, ki jih razvija in trži matična družba iz Avstrije. Lansko poslovno leto je bilo za družbo zelo podobno letu prej – turbulentno in tudi rekordno.

Čisti prihodki od prodaje so se povečali za šest odstotkov in so znašali 76,1 milijona evrov, izkazali pa so čisti dobiček v višini 3,3 milijona evrov. 67-odstotni delež v prodaji je tvoril okoljski program, prodaja kmetijske tehnike in storitev pa je lani nanesla 33 odstotkov celotne prodaje. Največji delež prihodkov, več kot 90 odstotkov, Farmtech še naprej ustvarja zunaj Slovenije, na trgih Evropske unije, predvsem na nemško govorečih trgih. »V poslovnem letu 2022 je družbo zaznamovala uspešna zgodba rasti in naložb, ki so privedle do uresničitve vseh naših načrtovanih ciljev. S tesnim sodelovanjem z našimi zaposlenimi smo dosegli pomembne mejnike, kar se jasno kaže v izjemnih številkah in dosežkih za leto 2022. V tem obdobju smo se odločili za izvedbo številnih investicijskih projektov, pri čemer je bil največji med njimi nov, sodobno opremljen proizvodni objekt za potrebe varjenja,« pove direktor Konrad Niderl. 

DSC_8971
Arhiv podjetja
Konrad Niderl: »Ponovna rast količin je zahtevala dodatne kapacitete, zapolnitev teh dodatnih kapacitet z iskanjem kadra na trgu pa je bil eden večjih izzivov v preteklem letu.«


Iščejo kader 

Lanskega decembra so položili temeljni kamen za nove proizvodne površine v Ljutomeru in jih slovesno odprli julija letos. Proizvodni kompleks, ki se razprostira na 2600 kvadratnih metrih, je stal 4,6 milijona evrov in je prvenstveno namenjen varjenju ogrodij strojev okoljskega programa. Direktor je ob investiciji izrazil veselje, da so avstrijski lastniki izkazali zaupanje njihovi viziji in prepoznali Ljutomer kot ključno lokacijo v prihodnosti. Kljub prihodkovno najuspešnejšemu poslovnemu letu pa lastniki Farmtecha iščejo rešitve, kako usmeriti sredstva, da se bodo vložki najbolje obrestovali in dolgoročno prinesli čim boljše rezultate na vseh področjih delovanja.

Zaradi preobremenitve kapacitet so se tako odločili za prenos trženja blagovne znamke Farmtech na drugo podjetje in tudi za prenos proizvodnje, kar se bo predvidoma zgodilo do leta 2026. »S tem se bo zagotovilo, da v skupini Farmtech lahko ostane in se razvija lastna proizvodnja in se zadosti predvidenim potrebam na področju. Hkrati se tako zagotovita kakovostna proizvodnja produktov kmetijske tehnike in nadaljnji uspešen razvoj blagovne znamke Farmtech,« pojasnjuje vodstvo ljutomerske družbe, ki se zelo dobro zaveda, da so zaposleni temelj njihovega delovanja. Uporabljajo različne kanale za iskanje novih sodelavcev in hkrati pridobivajo nov kader tudi s pomočjo lastne akademije usposabljanja varilcev. Lani se je fluktuacija nekoliko umirila in so do konca leta zapolnili večino odprtih delovnih mest, a še vedno jim je primanjkovalo strokovnega in izkušenega kadra za proizvodne potrebe. »Ponovna rast količin je zahtevala dodatne kapacitete, zapolnitev teh dodatnih kapacitet z iskanjem kadra na trgu pa je bil eden večjih izzivov v preteklem letu,« priznavajo v družbi.

farmtech
Arhiv podjetja
S skoraj 70-letno tradicijo je ljutomersko podjetje slovenski pionir na področju razvoja, izdelovanja in prodaje transportnih in gospodarskih vozil za potrebe kmetijstva in gradbeništva.


»Žal se tekoče poslovno leto v drugi polovici leta 2023 ne razvija v smeri, ki smo jo pričakovali za uresničitev vseh naših ciljev. Dejstvo je, da smo se v preteklih letih, vključno s prvo polovico letošnjega, soočali z izzivi v zvezi z iskanjem in pridobivanjem kadra. V drugi polovici leta smo se z obžalovanjem odločili za izvedbo nekaterih sprememb v naši ekipi z namenom, da bomo skupaj s preostalimi zaposlenimi uspešno premagali trenutne nepredvidljive razmere na trgu in z optimizmom zakorakali v prihodnost,« podčrta direktor Konrad Niderl.

Družbeno odgovoren delodajalec

Leto 2022 so sklenili s 408 zaposlenimi, kar je 12 sodelavcev več kot ob koncu leta 2021. »Delovni procesi in stanje na trgu, predvsem na področju nabave in dobavnih rokov materialov, rastoče cene energentov in priložnosti na trgu dela so od zaposlenih zahtevali visoko mero fleksibilnosti in iznajdljivosti,« poudarjajo v družbi. Pohvalijo se lahko, da proaktivno spodbujajo procese nenehnih izboljšav na področju zdravega delovnega okolja s stabilno organizacijsko strukturo, nadgrajevanjem in izpopolnjevanjem strokovnega znanja ter kompetenc. Skrbijo za organizacijo skupnih dogodkov, kot so dan odprtih vrat, poletni piknik, božična zabava, in številnih športnih aktivnosti, kot je denimo Farmtech in Motion. 

farmtech, proizvodnja
Arhiv podjetja.
Delovni procesi in stanje na trgu so od zaposlenih v ljutomerski družbi Farmtech zahtevali veliko fleksibilnosti in iznajdljivosti.


So tudi prejemnik certifikata družbeno odgovoren delodajalec, s katerim potrjujejo, da jim je področje trajnostnega razvoja, organizacijskega upravljanja, usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja, medgeneracijskega sodelovanja ter zdravja in varnosti pri delu na prvem mestu. Ravno tako v delovni proces vključujejo lokalno okolje, številne šole in fakultete, dijakom in študentom pa na ta način ponujajo možnost prakse, vajeništva, študentskega in počitniškega dela ter kadrovske štipendije.

farmtech
Arhiv podjetja
Lansko leto so dobre poslovne rezultate dosegli predvsem zaradi visoke izkoriščenosti kapacitet, mnogih varčevalnih ukrepov in optimizacije proizvodnih procesov.

farmtech pomursko-podjetje-leta naj-zaposlovalec