vestnik

(NAJBOGATEJŠI SLOVENCI) Dončić prvič med stoterico, a ima manj pod palcem kot Polaničevi

R.Š., 25. 11. 2021
Thinkstock
Sto najbogatejših Slovencev je skupaj težkih skoraj 7,1 milijarde evrov.
Aktualno

Revija Manager, ki jo izdajajo Finance, je tudi letos objavila seznam 100 najbogatejših Slovencev. Pomurci so na lestvici zdrsnili navzdol.

Premoženje sto najbogatejših Slovencev po oceni revije Manager znaša skoraj 7,1 milijarde evrov in je letos za 1,3 milijarde evrov preseglo lanski rekord. Tako se je konkretno povišal tudi prag za vstop na lestvico, in sicer za skoraj sedem milijonov evrov. Sto najbogatejših rojakov ima sicer pod palcem eno tretjino zneska, ki ga imamo vsa slovenska gospodinjstva skupaj na bankah, a še zmeraj njihovo premoženje ni niti blizu najbogatejšemu zemljanu Elonu Musku, ki je po oceni Bloomberga težak 286 milijard dolarjev.

6992223b86efb5c59a591a86f598b1bc
Bernarda Balažic Peček
Iztok Lipnik

50. mesto: Iztok Lipnik


Med regijskimi predstavniki v širšem smislu se je letos najvišje uvrstil Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, a je 30-odstotni lastnik gornjeradgonskega podjetja Elrad International, ki izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Lipnik je po oceni revije Manager težak 44,8 milijonov evrov, kar ga uvršča na 50. mesto. Naj spomnimo, da je družba Elrad letos slavila v izboru naše medijske hiše in Pomurske gospodarske zbornice v akciji Pomursko podjetje desetletja, in sicer v kategoriji velikih podjetij. Lipnik je bil lani v lestvici najbogatejših s 36,6 milijoni uvrščen na 43. mesto.

Lastnik vinske kleti Puklavec Family Wines Vladimir Puklavec
Osebni arhiv
Lastnik vinske kleti Puklavec Family Wines Vladimir Puklavec.

55. mesto: Vladimir Puklavec

Na 55. mesto se je uvrstil Prlek Vladimir Puklavec s 41,7 milijoni evrov ocenjenega premoženja. Puklavec, ki sicer izvira iz Ormoža, je s Pomurjem povezan kot solastnik družbe Puklavec Family Wines Holding, ki je tudi lastnica ljutomerske družbe Ljutomerčan. Do omenjenega premoženja je sicer Puklavec prišel na drugem področju, in sicer kot solastnik luksemburške družbe Gasfin Group, ki se ukvarja s plinskimi terminali in procesnimi napravami. Lani so njegovo premoženje pri reviji Manager ocenili na 45,3 milijone evrov, kar ga je takrat uvrščalo na 37. mesto.

09dc9b5503ed602ad68db76e1a544d5a
Branko Žunec
Stanko Polanič

61. mesto: Družina Polanič

Na 61. mestu letos najdemo družino Polanič s 37,8 milijoni evrov ocenjenega premoženja, ki deluje na področju gradbeništva in kmetijstva. Poslovni imperij, ki ga je zgradil Stanko Polanič skupaj z Jožefom Horvatom in Antonom Ravničem, uspešno nadaljujeta Polaničeva sinova Peter, ki je danes direktor Panvite in Iztok, ki je predsednik uprave Pomgrada. Polaničevi so letos konsolidirali lastništvo Panvite in delež povečali s 40 na dobrih 60 odstotkov. Premoženje Polaničevih je bilo lani ocenjeno na 32,8 milijonov evrov, kar je takrat zadoščalo za 49. mesto na lestvici najbogatejših. Pomgrad je bil med nominiranimi podjetji v letošnji akciji Pomursko podjetje desetletja.

0ffb1790af7a1c7cd431d616031877a7
Nataša Juhnov
Tomaž Gider in Vladimir Karoly

95. mesto: Družina Karoly

Največji zdrs na lestvici je doživela družina Karoly, ki si lasti podjetje GMT. Podjetje, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo in prodajo avtodelov ter je zastopnik za prodajo motornih olj znamke Castrol v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji in na Hrvaškem, je leta 1992 ustanovil Vladimir Karoly z ženo Izdo, zdaj sta pa solastnici hčeri in z majhnim deležem tudi zet Tomaž Gider. Letos so pri reviji Manager premoženje družine Karoly ocenili na 28,3 milijone evrov, s čimer so na repu stoterice najbogatejših, na 95. mestu. Lani je njihovo ocenjeno premoženje znašalo 30,7 milijonov evrov, kar jih je uvrščalo na 56. mesto. Tudi GMT je bil med nominiranimi podjetji v akciji Pomursko podjetje desetletja.

Necenzurirano prenos
Mediaspeed
Matjaž Satler, eden od lastnikov skupine MSIN.

izidor krivec celjske mesnine tony
Marko Vavpotič/M24
Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin

Kaj pa ostali?

S pomurskim gospodarstvom sta povezana še Matjaž Satler in Izidor Krivec. Satler si lasti polovico skupine MSIN. Slednja je lani financirala prevzem Avtobusnega prometa Murska Sobota. Satler je preko podjetja Kremen tudi solastnik družbe Paradajz, ki je letos slavilo med srednje velikimi podjetji v akciji Pomursko podjetje desetletja. Letos so Satletja pri reviji Manager prvič uvrstili na lestvico in njegovo premoženje ocenili na 51,5 milijonov evrov, s čimer zaseda 39. mesto. Krivec pa obvladuje Celjske mesnine, ki si lastijo skoraj 97 odstotkov družbe Radgonske gorice. Premoženje Izidorja Krivca so pri reviji Manager ocenili na 35,2 milijona evrov, kar ga je uvrstilo na 68. mesto.


Na vrhu ni velikih sprememb, prvo mesto še zmeraj zasedata Samo in Iza Sia Login, ki sta se sicer zasebno razšla. Obogatela sta s prodajo večinskega deleža v družbi Outfit7, ki je zaslovela z govorečim mačkom Tomom. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov. Na drugem mestu sta ustanovitelja Studia Moderna Sandi Češko in Livija Dolanc, ki sta težka 355 milijonov evrov, najvišji skok pa je uspel lastnikom Iskre, družini Šešok. Pri reviji Manager so njihovo premoženje ocenili na 275 milijonov evrov, s čimer so se uvrstili na tretje mesto 100 najbogatejših Slovencev.

luka doncic dallas re
Reuters


Dončić premierno


Letos se je prvič na lestvici znašel tudi slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, katerega premoženje znaša 29,4 milijone evrov, kar je zadostovalo za 90. mesto na lestvici. Košarkar Dallas Mavericksov je letos podpisal novo pogodbo, ki mu bo v petih letih prinesla 207 milijonov dolarjev in začne veljati s sezono 2022/2023. Po pisanju revije Manager bo v letošnji seozni zaslužil dobrih 10 milijonov dolarjev, poleg plače pa ima še pogodbo z družbo Nike, ki mu letno prinese 20 milijonov dolarjev.

najbogatejši-slovenci premoženje lestvica